Världsberömd efter badet i fontänen

Anita Ekberg med Marcello Mastroianni i "La Dolce Vita" eller "Det ljuva livet" vid fontana di Trevi
Anita Ekberg med Marcello Mastroianni i "La Dolce Vita" eller "Det ljuva livet" vid fontana di Trevi

Anita Ekberg blev Fröken Sverige, men filmade aldrig i sitt hemland.

Hon spelade många roller i bortglömda Hollywoodfilmer. Men ett italienskt mästerverk och ett bad i en fontän i Rom gjorde henne världsberömd.

”Det ljuva livet” gav Anita Ekberg en plats i filmhistorien.

Fellinis film från 1960 är fortfarande en klassiker som fascinerar. I ”Det ljuva livet” spelar Anita Ekberg mot Marcello Mastroianni, och filmen gav också världen ordet paparazzi efter en fotograf som heter Paparazzo. Fellini lär ha tagit namnet efter ett ord för irriterande ljud från mygg. Men scenen som fastnat mest, och gjort Anita Ekberg till en ikon, är när hon tar ett bad i Fontana Di Trevi i Rom. Federico Fellini gav Anita Ekberg status och hon filmade flera gånger med honom.
 

I ”Det ljuva livet” spelar hon en amerikansk filmstjärna, och under 1950-talet var hon i Hollywood för att bli en sådan. Hon gjorde över dussinet filmer då, bland annat med Jerry Lewis och Dean Martin. Men enligt tidningsrapporter från den tiden hade hon rykte som svår att samarbeta med, och så småningom flyttade hon till Italien.

Hennes förhållande till hemlandet Sverige var också laddat. I en artikel i Se 1954 skrev Rune Moberg att hon borde åka hem från USA eftersom svenskar i Los Angels tyckte att hon gjorde bort sig gång på gång. När hon besökte Sverige blev hon ibland retad för att hon pratade med amerikansk brytning. Hon gjorde ett uppskatta besök i Hagge Geigerts intervjuprogram ”Gäst hos Hagge” i SVT 1982.
 

Malmöflickans väg till Hollywood gick via titeln som Fröken Sverige 1951. Det ledde till att hon deltog i miss Universum, vilket gav henne jobb som fotomodell. Finalisterna i miss Universum fick också filmkontrakt med Universal, hon fick roller i USA och blev kvar där. I kontraktet ingick en skådespelarutbildning. I ”Olycksfåglarna flyger till Mars” 1953 spelade hon och övriga miss Universum-finalister mot komikerparet Abbot och Costello, och sedan var karriären i gång. Hon fick roller i en film med Bob Hope och i ”Krig och fred” med Audrey Hepburn.
 

I ”4 för Texas” 1963 spelade hon och Ursula Andress mot Frank Sinatra och Dean Martin, en komedi om kasino i vilda västern. Samma år gifte hon sig med skådespelaren Rik van Nutter, mest känd som CIA-agenten Felix Leiter i James Bonds ”Åskbollen”.

Anita Ekberg fortsatte jobba i Italien. Hennes bästa film på senare år var åter med Fellini. I ”Intervista” minns hon och Mastroianni i en sekvens klassikern från 1960.

”Det ljuva livet”, filmen som alltid kommer att bevara bilden av Anita Ekberg.

Publisert: