Appkaoset i Melodifestivalen

Artisternas krav på SVT: Fixa appen

Av: 

Torbjörn Ek

Christoffer Nilsson

NÖJE

Deltagarna i Malmö oroar sig för nytt haveri

Artisternas skräck: ett nytt teknikhaveri.

Nu kräver de att SVT får styr på den nya appen så att alla har lika stor chans att få röster.

– Det som hände var en katastrof. De måste få ordning på det, säger trefaldiga vinnaren Marie Bergman.

MALMÖ. Årets stora nyhet i Melodifestivalen är att tittarna kan rösta gratis från sina mobiltelefoner via en nedladdningsbar applikation, eller app.

Men efter deltävlingen i lördags rasade tittare, skivbolagsanställda och artister mot att tittarna inte informerades om appen i tid, att det var problem att ladda ned den, att det tog tid att installera den – och att det inte gick att rösta under Molly Pettersson Hammars, 19, bidrag, som var tävlingens första. De fyra sista bidragen i Göteborg var också de akter som gick vidare.

Stor oro bland artister

Flera av artisterna inför helgens deltävling i Malmö är nu oroliga för ett nytt haveri. En av dem är Marie Bergman, 64, som liksom många andra misstänker att appkaoset fällde Pettersson Hammar.

– Hon har fått en annan sorts vinst eftersom låten blivit så populär, vilket jag är sjukt glad över, men det som hände var en katastrof. De måste få ordning på det, säger hon.

Linus Svenning, 24, är först ut i helgens tävling.

Hoppas det blir bättre

– Även om många fler har den nedladdad nu tror jag att många kommer ladda ned den först på lördag. Jag får i alla fall hoppas att SVT gör något som blir bättre än förra helgen, säger han.

SVT kallade till möte

Enligt Melodifestivalschefen Christel Tholse Willers är det bevisat att de flesta som laddade ned appen gjorde det efter att sändningen hade börjat.

– Vi kan inte gå ut och ställa frågan om alla som vill rösta med den här applikationen är redo, det funkar inte så. Det här är en direktsändning, appen har varit tillgänglig och det har skrivits massor om den, säger hon.

Under ett möte i går kväll ska tävlingsledningen ha uppmanat artisterna att informera sina följare om hur betydelsefull appen är. Men de kunde inte ge några garantier för ett problemfritt röstningsförfarande, uppger Viktor Frisk.

– De sa att det kan vara sådant som händer. Det är ingen som vet vad som hände eller vad som händer nu heller, säger han.

SVT vägrar redovisa rösterna – här ställer Tobbe Ek dem mot väggen

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd – handla SPF, munskydd och allt du behöver i sommar här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Appkaoset i Melodifestivalen

ÄMNEN I ARTIKELN

Melodifestivalen

Molly Hammar

Marie Bergman

SVT, Sveriges Television

Linus Svenning