Nya ”Millennium”-boken är klar

Av: Linn Elmervik

Publicerad:
Uppdaterad:

Lagercrantz uppföljare släpps i augusti

1 av 5
Noomi Rapace spelade huvudrollen som Lisbeth Salander när Millenniumtrilogin blev film.

Stieg Larssons ”Millennium”-serie har rönt stora framgångar över hela världen. I augusti kommer den 500 sidor tjocka uppföljaren ”Det som inte dödar oss” skriven av  David Lagercrantz.

– Det är en världsunik händelse, säger  Linda Altrov Berg på Norstedts Agency till Dagens nyheter.

Boken, som ges ut den 27 augusti, är en fristående fortsättning på den avlidne författaren och Expo-grundaren Stieg Larssons "Millennium"-serie.

– Den här kommande utgivningen är en världsunik händelse förstås, jag tror inte någon svensk bok har lanserats så här. Det senaste exemplet på något liknande var nog Dan Browns ”Da Vinci-koden”, säger Linda Altrov Berg på Norstedts Agency till Dagens nyheter.

Sambon kritisk

Stieg Larssons sambo Eva Gabrielsson, som levde tillsammans med författaren i 30 år, har tidigare kritiserat beslutet att släppa en uppföljare.

– Jag tycker väl att det är lite girigt. Det är ju redan en miljardindustri. Det är något osmakligt att försöka göra mer pengar, sa hon till Aftonbladet när nyheten avslöjades.

Hon menade också att Stieg Larsson inte hade uppskattat att en uppföljande bok skrevs av någon annan än honom själv.

– Stieg ville avsluta sina grejer själv, och han hade aldrig någonsin gått med på det här, sa hon till Svenska dagbladet.

Helt nyskrivet manus

Enligt Norstedts förlag bygger ”Det som inte dödar oss”  inte på det påbörjade manus som Stieg Larsson ska ha lämnat efter sig när han gick bort, utan är endast skriven av David Lagercrantz. Boken kommer att översättas och ges ut i minst 35 länder.

Publicerad: