Mattias Sunneborn: ”Min erfarenhet kan hjälpa andra”

avRebecka Ljung

NÖJE

Pappan tog sitt liv – nu förebygger Sunneborn självmord

1 av 5 | Foto: Stefan Mattson
Mattias Sunneborn.

Pappans självmord krossade tillvaron för 28 år sedan.

I dag lägger Mattias Sunneborn ner sin själ i att förebygga självmord.

– Min erfarenhet kan göra det bättre för andra, så det finns en mening.

En vecka före gymnasiet gick Mattias Sunneborns liv i kras. Hans pappa begick självmord. När 15-årige Mattias tog sig ut i dagsljuset efter fyra dagar på sitt rum, undvek klasskompisens familj honom. Inte ens ett hej.

Mattias vände hemåt och stängde in sig.

– Jag har undrat mycket varför inte fler hörde av sig. Bekanta till familjen och så. Det värsta man kan göra är att låtsas som att man inte känner till det som har hänt. Som om problemet ska försvinna om man inte pratar om det.

Ljög för hustrun

Under många år sa Mattias Sunneborn ”hjärtinfarkt” när någon frågade. Både klasskompisar på friidrottsgymnasiet i Växjö och hans blivande fru Anna fick det svaret, till en början. Han ljög på grund av skam.

– Det var inte bara sorgen, utan jag skämdes för hur han hade dött. Jag tänkte: Hur kan man ta självmord? Vad ska jag säga om någon frågar varför?

Fick ingen förklaring

”Varför?” är frågan som fortfarande svider i Mattias Sunneborn. Avskedsbrevet hade hans pappa skrivit ett år före sin död, men det gav ingen förklaring.

– Jag tror det vore lite, lite lättare att gå vidare om jag visste vad det berodde på. Efteråt har jag förstått att han måste ha mått psykiskt dåligt.

Vilsen och ensam första tiden i Växjö fokuserade Mattias Sunneborn på träningen. Den hjälpte till viss del.

Kunde du slå bort tunga tankar då?

– Ja. Även om det var frågan om sekunder eller minuter i början. Träningen var min räddning.

Först våren 2014, i SVT:s ”Mästarnas mästare”, öppnade Mattias Sunneborn upp offentligt om pappans bortgång. Det blev en stor lättnad och en slags nystart.

”Som terapi”

I höstas blev Sunneborn ambassadör för ideella organisationen Suicide Zero, där han lägger runt tre timmar om dagen på kampanjer som ”Idrottare förebygger självmord”.

– Det är som terapi för mig. Inget har påverkat mitt liv så mycket som min pappas självmord. Jag ser mig själv som 15-åring på studentrummet i Växjö och tänker: ”Hur många såna barn finns i Sverige i dag?”.

– Ingen ska behöva må så dåligt. Jag vill se självmordssiffran gå drastiskt nedåt, och då behövs det att vi är många som hjälps åt att prata om det.

Hemska berättelser

Suicide Zero samlar pengar till en Sverigeturné, för att informera lokalpolitiker om hur självmordsförsök kan förebyggas. De vill bland annat få fler kuratorer på skolorna och se till att unga som söker hjälp ska få träffa en terapeut samma dag.

– Vi vet hur vi ska förebygga självmord. Det är bra. Men det behövs mer pengar.

Baksidan med arbetet är att Mattias Sunneborn får mejl med detaljerade berättelser om självmord och planer på självmord. Det tär. Ibland skickar han vidare till Suicide Zero.

– Ibland kan någon säga: Ta inte med dig jobbet hem. Men det fungerar inte så. Hjärnan suger åt sig allt som en svamp.

”Finns en mening”

Men fördelarna väger tyngre. Nio personer har hört av sig för att de har planerat självmord men ångrat sig tack vare kampanjen.

En person hade lämnat avskedsbrev och blommor till familjen, säger Mattias Sunneborn, men ångrade sig efter sportstjärnans föreläsning.

– Så det finns någon form av mening med det. Min pappa tog inte livet av sig helt meningslöst. Min erfarenhet kan göra det bättre för några andra. Jag känner mig låg ibland, men generellt känner jag mig tacksam för livet. Jag tror att det har mycket med pappa att göra, säger Mattias Sunneborn.

Gilla #tillräckligs community på Facebook!

Om du eller någon nära mår dåligt

Om det är akut: Ring 112.

Sök professionell hjälp.

På suicidezero.se under fliken ”Hjälp” finns bra telefonnummer.

Finns där för den som mår dåligt eller har drabbats av t.ex. självmord. Visa att du vet och erbjud hjälp.

Mattias knep för att må bra

Prata om det. ”Det är lika normalt att må dåligt som att må bra.”

Välj filmer, böcker, musik och umgänge med omsorg. ”Jag umgås bara med personer som inspirerar mig och ger mig energi.”

Vila. ”Jag ser en film varje kväll, med benen i högläge. Då är jag bara i nuet.”

Rör på dig. Det är alltid bra för välbefinnandet.

ARTIKELN HANDLAR OM