Carola: ”Jag pekades ut som tjuv”

NÖJE

Schlagerstjärnan skulle sätta dit tjuvar – då fängslades hon av polisen

1 av 3 | Foto: Carola Häggkvist.

Carola Häggkvist hamnade i en vild biljakt när hon skulle hjälpa flyktingar på ön Kos.

Så vild att Carola hamnade bakom galler.

– Vi kastades i finkan allihop, säger hon i sitt sommarprat.

En morgon när Carola Häggkvist vaknade bestämde hon sig för att resa ner till den grekiska ön Kos för att hjälpa flyktingar. Hon kunde inte sitta hemma och titta på när människor flydde för sina liv.

– När jag vet att det finns barn och kvinnor som lider och flyr måste jag göra något. Att sjunga på välgörenhetskonserter räcker inte för mig. Jag blir bäst på frontlinjen, säger Carola i programmet ”Sommar & vinter i P1”.

Nere på Kos träffade hon en iransk-norsk man som hade tillgång till en bil. De båda blev vänner och började samarbeta. Av honom fick Carola veta att när det står många bilar vid stranden är det ofta personer där som vill stjäla motorerna från de båtar som kommer in.

– En smutsig hantering som provocerade mig, säger Carola i sitt sommarprat.

”Hetsig biljakt”

En natt såg Carola hur några personer försökte stjäla båtmotorer och kände direkt att hon var tvungen att sätta stopp för tjuvarna. Hon gick fram och lyckades tillslut få med sig stöldgodset.

– De som var ute efter motorn blev vansinniga och började jaga mig. Det blev en hetsig biljakt. Som på film, igenom hela staden, säger artisten i programmet.

I bilen hade Carola åtta flyktingar från Pakistan och båtmotorn. I hopp om att få hjälp körde hon till polisstationen, men där tog det en helt annan vändning.

– Där ljög tjuvarna och pekade ut mig som tjuven, säger hon i programmet.

Sattes bakom galler

Tjuvarna påstod att Carola tagit emot pengar för att skjutsa flyktingarna. Då började hon protestera – men lite för högljutt.

– Polisen började förolämpa mig och när jag höjde rösten till svar placerade den vakthavande chefen mig i arresten. Jag blev aldrig riktigt rädd även om det var obehagligt, säger hon i ”Sommar & vinter i P1”.

Efter ett par timmar var hon ute igen. Men när hon återvände till sin bil fanns inte motorn där. Carola fick heller aldrig veta vad hon blivit anklagad för.

– Jag blev kanske lite övermodig den där sista natten. Men jag kunde inte se att motorn snoddes framför min ögon, säger hon och fortsätter:

– Den här incidenten lärde mig att flyktingkatastrofen har många ansikten och många skepnader. Det är betydligt mer komplicerat än man kan förstå när man sitter hemma och ser nyheterna på tv.

Berikade hennes liv

Innan Carola åkte hem lämnade hon sitt telefonnummer och ett par väskor till sina nyfunna vänner. I en väska hade hon dock glömt kvar en gammal idolbild på sig själv. Något tullvakterna i Sverige tyckte var väldigt roligt.

– En polis ringer upp mig. Jag står mitt i en fotografering och blir jätteglad över att han ringer och jag får reda på att mina vänner kommit fram välbehållna i Sverige.

Polismannen frågade skeptiskt om Carola kände personerna vid gränsen och fick ett ja till svar. De flyttade senare in temporärt i artistens hus, som även hjälpte dem med jobbansökningar.

– Det är inte lätt. Det tar mycket tid men hela denna tid och varit livsomvändande. Så berikande, säger Carola Häggkvist i sitt sommarprat.

Fotnot: Carolas sommarprat finns att lyssna på här

ARTIKELN HANDLAR OM