SR-profilen: ”Det hela är Kafkaartat”

NÖJE

Katarina Hahr ville överklaga dom – får inte på grund av rättens miss

1 av 3

SR-profilen Katarina Hahr kämpar för rätten till ledsagare - för att kunna ­arbeta och leva.

Hon hade hoppats få överklaga en dom från i maj. Det kan hon inte nu - på grund av rättens ­grova misstag.

– Jag trodde Sverige var mer rättssäkert, säger hon till Nöjesbladet.

Radiojournalisten Katarina Hahr, 54, har drabbats av ett nytt bakslag i kampen för sin rätt till LSS (Lagen om stöd och service till ­vissa funktionshindrade).

Bakgrunden till fallet är att Hahr, som sedan över 20 år är blind, är i behov av ledsagare. Hjälp som hon hela tiden haft, men som sommaren 2015 plötsligt drogs in.

Hahr har sedan dess stridit för att få hjälp - dels för att kunna jobba, dels för att ha ett normalt liv tillsammans med man och barn.

Går inte att överklaga

I maj kunde Nöjesbladet berätta hur hon fick avslag i Förvaltningsrätten. Efter avslaget ville hon ta det ­vidare till Kammarrätten.

Men i fredags fick ­ hon ­reda på att det inte går att överklaga - eftersom ­Förvaltningsrättens dom är ogiltig. Orsaken till det är att en av nämndemännen var obehörig. I stället måste allt göras om - och det lär dröja ett år innan hon är ­uppe i ­Kammarrätten igen.

– Det är så fruktansvärt. Det är arbetstid, det är pengar. Det hela är Kafkaartat, säger Hahr.

”Svårt att tro”

Nu oroar hon sig över hur hon ska orka börja om från början igen - när hon dessutom inte har någon hjälp.

– Det är svårt att tro att det är sant, jag trodde att Sverige var mer rättssäkert. Om de gör fel och inte ­sköter sitt jobb – ska det då gå ut över mig?

Hennes advokat Mathias­ Blomberg är mån om att ärendet ska komma i gång så fort som möjligt igen.

– Det är bedrövligt för Katarinas skull, nu får hon vänta ytterligare. Det kommer att ta ganska lång tid innan vi är tillbaka i Kammarrätten, ­säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM