”Känns konstigt att ha idolerna som förband”

avFilip Joelsson

Joakim Brodén om Sabatons framgångssaga

1 av 4
Joakim Brodén från Sabaton.

Svenska Sabaton gick på kort tid från att spela på småscener till att vara huvudakt på en av Sveriges största festivaler.

Bandet har klättrat om och förbi de egna favoriterna och ger sig snart ut på Sverigeturné – med idolerna som förband.

– Det blir en inre konflikt mellan huvud och hjärta, säger Brodén.

Sabaton är i dag ett av Sveriges största metal-band.

Tidigare i sommar agerade de huvudakt på festivalen Sweden Rock inför en publik på uppemot 20 000 åskadare.

Tio år tidigare gästade de samma festival, fast som ett litet band få kände till, och uppträdde då på festivalens minsta scen.

– Jag tror att vi är det enda bandet som spelat på alla deras scener, säger bandets sångare Joakim Brodén.

”Så många band som var mina gudar”

Framgångssagan för det Falunbaserade bandet, som snittar någonstans mellan 150 och 170 konserter per år runt om i hela världen, har skapat ett emotionellt dilemma för Brodén.

– Känslomässigt känns det givetvis kul och starkt. Att få bevisa att det går att bo uppe i Dalarna, bestämma sig för att heavy metal är kul trots skivbolagens skepsis, och nå framgång nog att kunna ägna sig åt det man faktiskt drömmer om att göra, säger han.

Men någonstans där inne tycks det gömma sig ett framgångsspöke. Att ha klättrat ifatt, om och förbi artister han själv vuxit upp med känns inte enbart positivt, menar han.

– Ur ett emotionellt och nostalgiskt perspektiv känns det konstigt att vi headlinar festivaler som Sweden rock. Det är så många band som var mina gudar och som jag vuxit upp med och hämtat inspiration från som plötsligt står på mindre scener än vi. Men rent intellektuellt känns det logiskt, tiderna och musiken förändras. Det blir en inre konflikt mellan huvud och hjärta, säger han.

Sverigeturné med tyska Accept

I dag släpps biljetterna till vad som kommer att bli Sabatons första Sverigeturné på tre år.

I början av 2017 ger sig bandet ut på de svenska vägarna för första gången sedan 2014, och med på tåget är det tyska heavy metal-bandet Accept. Brodéns barndomsfavoriter.

– Det känns jättekonstigt att de ska spela före oss. Det är bandet man växte upp med och skrålade och drack bärs till som tonåring, och nu är de vårt förband. Konstigt, säger han, och tillägger:

– Men det får nog ändå ses som ett lyxproblem. Jag får ju se ett av världens bästa band live varje kväll vi spelar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sabaton