Hurra, enfalden vann och spänningen dog

Av: Markus Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Markus Larsson om Andra chansen – och favoriten i finalen

HALMSTAD. Vi summerar:

Samir & Viktor vann.

En stor seger får vår härliga och svenska enfald.

Och spänningen i själva tävlingsmomentet dog redan på förhand.

Trots röstrekordet – tack vare appdopningen har ett program aldrig fått in fler röster – var Andra chansen ingen tävling.

Vad gäller själva spänningen var det en mellanakt.

Siffrorna från Spotify gör att det börjar bli väldigt enkelt att veta vilka som vinner och vilka som förlorar.

Bidragen som strömmas mest går också vidare. Allt annat vore ännu märkligare än att Isa Tengblad inte är i final. Och där har framtidens forskare en svår nöt att knäcka.

Hur ska SVT rädda Andra chansen?

Duellen mellan fotbollsspelaren Boris René och Albin & Mattias var egentligen enda intressanta matchen. Men eftersom Renés bidrag i princip är en cover på Guy Sebastians ”Tonight again” var utgången rätt given där också. Sebastians blandsaft med hatt fick ju tolv poäng av Sverige i Eurovision Song Contest i fjol.

Har ingen aning om hur SVT ska kunna rädda spänningen i Andra chansen framöver. Den nya tiden kräver spelningar på Spotify. Det är där skivbolagen lägger krutet, vilket inte lär förändras under överskådlig tid.

Melodifestivalen är för övrigt, och här kommer vinterns största underdrift, ett underligt fenomen. Tävlingen börjar från noll varje år. Ingen verkar till exempel minnas hur Andra chansen var i Helsingborg förra året.

Och vem vill komma ihåg den snorkråkan? Sändningen var en riktig rövmacka.

Salo och Jöback bättre som artister

Ur det perspektivet var holmgången i Halmstad en uppryckning. Den här gången kunde man ju till exempel kalla evenemanget för ett, tja, tv-program. Andra chansen har åtminstone hittat en fungerande form.

Ola Salo och Peter Jöback var emellanåt duktigt stela som programledare. Inget konstigt med det. Men inget manus i världen kan flyga när avsändarna läser det som robotar.

”Din gylf. Är öppen. Ola.”

Båda två har, fullt förståeligt, mycket att lära av Gina Dirawi. Däremot glänste Salo och Jöback som artister.

Eftersom startordningen redan presenterades i direktsändning känns det rimligare att blicka framåt. Och startordning, schmartordning. Kul att den finns, men den betyder ingenting för bidragens eventuella chanser.

Frans är superfavorit på lördag

Ingen låt från Andra chansen kommer ta guld i år. Nej, ingen. Allihop, inklusive två glada ”auuåååh”-nissar som vill bada utan kalsonger, är statister på Friends arena.

Enligt Spotify kommer nästa lördag handla om Frans, Frans och Frans.

Mannen som hade ungefär tre meter att hålla reda på och ändå lyckades gå vilse framför en bildskärm i Gävle är superfavorit. Och sagan om Frans måste ju få ett lyckligt slut som tittarna helst skriver själva.

Jurygrupperna kan ställa till med vad som helst – men den skånska kattungen får folkets röst.

Tills vidare finns det väl bara en sak att säga:

Mjau.

Resultatet Andra chansen

Duell 1: Molly Pettersson Hammar mot Panetoz – Till final: Panetoz

Duell 2: Boris René mot Albin & Mattias – Till final: Boris René

Duell 3: Isa mot Saraha – Till final: Saraha

Duell 4: Samir & Viktor mot Dolly Style – Till final: Samir & Viktor

Publicerad: