Så minns vännerna Kjerstin Dellert: ”En varm människa””

avLeo Pettersson

Musiksverige sörjer bortgången av Kjerstin Dellert.

Vännerna beskriver henne som en varm person - full av glädje.

– Det blir lite dystrare utan Kjerstin i tillvaron. Den saken är klar, säger Loa Falkman.

På måndagsmorgonen somnade Kjerstin Dellert med maken Nils Åke Häggbom vid sin sida. Den folkkära operasångerskan och teaterchefen blev 92 år.

Frågar man hennes vänner och kollegor om hur hon var som person och artist får man bara varma, positiva svar.

– Jag hade en stor glädje av att få arbeta med Kjerstin Dellert. Det var en varm människa och artist, säger skådespelaren och regissören Börje Ahlstedt.

Han menar att hon hade en udd som få svenska artister har.

– Hon hade den här varma nästan sydländska glöden både i sången och privat. De här människorna önskar man att det fanns fler av i vår lite kalla värld.

1 av 3 | Foto: Margareta Bloom Sandebäck / AFTONBLADET
Kjerstin Dellert blev 92 år gammal.

”Oerhört generös och passionerad”

Loa Falkman, som vid flera tillfällen arbetet med Dellert, håller med om Börje Ahlstedts beskrivning.

– I allra högsta grad. Det som kännetecknar en bra artist är att det lyser om dem. Det blir lite dystrare utan Kjerstin i tillvaron. Den saken är klar.

Falkman debuterade år 1973 i en uppsättning som Kjerstin Dellert också var med i. Sedan dess har de känt varandra och Falkman säger att han betytt mycket för honom och för svenskt kulturliv överlag.

– Hon har varit en del av i att sudda ut gränserna mellan klassisk musik och populärmusik.

Finns det något särskilt minne med henne som sticker ut hos dig?

– Hela Kjerstin sticker ut. Det är det som gjorde henne till Kjerstin Dellert. Hon var oerhört generös och passionerad och det var alltid roligt att vara i hennes närhet, säger Loa Falkman.

Foto: Björn Lindahl
Janne ”Loffe” Karlsson, Christina Schollin, Kjerstin Dellert, Staffan Scheja och Jonas Gardell var med i ”Stjärnorna på slottet” 2008.

”Beundrade henne väldigt mycket”

År 2008 var Kjerstin Dellert med i SVT:s program ”Stjärnorna på slottet”. Där hade hon bland annat sällskap av Christina Schollin.

– Jag är jätteglad lärde känna henne ännu mera stjärnorna på slottet där vi var de enda kvinnorna bland tre män, säger Schollin.

Hon beskriver Dellert som en ”fantastisk inspiration” och framför allt beundrar hon arbetet som Dellert gjorde i Ulriksdals slottsteater Confidencen.

– Hon drev den så framgångsrikt i många år. Det var en beundransvärd gärning som hon gjorde med den teatern. Det är verkligen hennes livsverk. Jag var en stor beundrare av henne.

Har hon inspirerat dig mycket?

– Ja, absolut. Det hon gjorde gjorde hon med en sådan passion, glöd, entusiasm och kunnande. Det är otroligt beundransvärt. Hon var en fantastisk människa över huvud taget, säger Christina Schollin.

Twitter skriver operasångaren Rickard Söderberg känslosamt.

”Kära Kjerstin Dellert, jag hoppas himlen är redo för en storslagen, skönsjungande, gudomlig och mänsklig primadonna. Vila i frid. I Musiken kommer du leva för alltid”.

ARTIKELN HANDLAR OM