Mejla

Joacim Forsén

Jag skäms redan för att ha avfärdat Zara Larsson

NÖJE

Så har hon tagit ännu ett kliv i den redan imponerande karriären. 10-talets Robyn kan mycket väl bli en av framtidens viktigaste svenska artister.

Det är visserligen inte så länge sedan men jag minns det fortfarande som nyss. En video svepte förbi i Facebook-flödet. Jag tittade, lyssnade och avfärdade. Låter som en talangfull men identitetslös Rihanna-kopia, resonerade jag.

Men så dök den upp igen. Gilla-markeringarna blev fler och fler, kastades ständigt upp i flödet. Till slut blev jag tvungen att lyssna igen – och hörde något helt annat. En imponerande 15-åring med en röst som var ung men ändå redan lät klar.

”Uncover” raketstartade Zara Larssons karriär men nu är nivån en helt annan. Backad av den amerikanska musikindustrigiganten Roger Ames tog sångerskan i veckan ännu ett imponerande kliv i sin USA-lansering när Mnek-samarbetet ”Never forget you” dansade upp som etta på Billboards digitala danslista. Samtidigt klättrade den till plats 22 på den tongivande Billboard-listan ”Hot 100”.

Att det går bra för den diamantslipade begåvningen är förstås en underdrift. Tvivlare/hatare kan studera sångerskans Spotify-facit. Men det som allt oftare sållar Zara från de flesta andra unga och framgångsrika svenska artister är hennes integritet, mod och samhällsengagemang. Smart och orädd gör och säger hon precis vad hon vill. Eldar upp antifeministiska män, könskritiserar Sveriges största festival, nobbar att åka på turné med Justin Bieber. Deklarerar att hon ska vara miljardär innan hon har fyllt 25.

Priset är högt. Zara lever med ständiga hot om våldtäkt och blev hotad till livet redan som 10-åring. Få 18-åringar skulle stå ut med hatfloden, bli lamslagna. I stället jobbar sig sångerskan vidare med en styrka som mest liknar en annan självsäker svensk artist som började som ung, Robyn.

Jag tar för givet att jag om något decennium tvingas erkänna för min son att jag först avfärdade det som då förmodligen är en av landets allra viktigaste artister som en blek kopia. Jag skäms redan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter och få lägre ränta med Advisa.

Advisa

Av: 

Joacim Forsén

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Zara Larsson

Musik

Joacim Forsén