Eurovision song contest 2016

Jamalas segerlåt läckte ut i förväg: ”Inget regelbrott”

Av: 

Andreas Hansson

NÖJE

Nu ger EBU besked om vinnarbidraget brutit mot regler: Diskas inte

Ett videoklipp florerar på nätet som gör gällande att Ukrainas bidrag i ESC bröt mot tävlingens regler.

EBU sammankallade sin referensgrupp under natten och morgonen och beslutade att inte diska bidraget.

– De bröt inte mot reglerna, säger Paul Jordan, presstalesperson för Eurovision.

Under gårdagskvällen spreds klipp på nätet där Jamala, som vann årets Eurovision song contest, ses sjunga flera låtar, bland annat sin vinnarlåt 1944. Klippet, som nu blockerats, är daterat 23 maj vilket alltså betyder att låten ska ha läckt ut i förväg innan tävlingen. Bidragen i årets Eurovision song contest får nämligen inte ha publicerats offentligt innan 1 september 2015 enligt EBU:s regel 1.2.1a.

Diskas inte

Nöjesbladet har sedan gårdagen sökt Eurovisions presschef Sitse Bakker. Samtidigt kallades EBU:s referensgrupp för Eurovision samman på möten under natten. Diskussionerna fortsatte vidare under morgonen. När Nöjesbladet sedan nådde Sitse Bakker under torsdagen hade unionen fattat beslut att inte diska Jamalas bidrag:

”Klippet av en konsert som hålls för en liten publik har bara setts av ett par hundra innan det upptäcktes”, skriver referensgruppen i ett uttalande på Facebook.

Gruppen har tittat igenom tidigare liknande fall inför sitt beslut.

”Regelns syfte är att förhindra distribution världen över för något av bidragen. EBU har fattat beslut om att videon inte på något vis gav Jamala fördel i tävlingen och att bidraget var tillåtet i tävlingen.”

”Det var mobilförbud”

Enligt Paul Jordan, presstalesperson för Eurovision, tog unionen genast anklagelserna om fusk på största allvar. Han menar dock att det inte rör sig om något regelbrott.

– Det var en stängd konsert som hölls i maj förra året i åminnelse till tatarisk kultur inför en mindre publik där det var förbjudet att spela in eller filma.

– Det var heller inte samma version av låten som sedan deltog i tävlingen. Det är inte att betrakta som en kommersiell realease och gav inte Jamala någon fördel i tävlingen och bröt därför inte mot reglerna, säger han.

Enligt honom kommer Ukrainas delegation att släppa ytterligare uttalande om händelsen.

ANNONS

Beställ muminmuggen Fiske lagom till Mumindagen - nu till rabattpris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp muminmuggen här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Smeker en varg naken – blir bebis i blöja

ÄMNEN I ARTIKELN

Eurovision song contest 2016

Jamala

Eurovision song contest

Melodifestivalen