Lindarw om Flinckman: Han fick en att skratta så mycket

Av: Louise Åström

Publicerad:
Uppdaterad:

Minns kollegan och nära vännen

1 av 7 | Foto: ANDREAS BARDELL
Lars Flinckman och Christer Lindarw är After Dark.

Lasse Flinckman gick bort i april i år.

Nu berättar Lindarw om saknaden, det sista samtalet och hur han ska hylla vännen i sin kommande show.
– Var man med Flinckman en dag var det alltid skratt, säger han.

Christer Lindarw sätter upp en stor show för att fira av succéåren med After Dark. Premiären blir i höst, på Rondo i Göteborg. Det var sedan innan planerat att Lindarw skulle hylla sin kollega och vän, Lasse Flinckman, som under många år var andra halvan av duon som bildade After Dark. Planerna finns fortfarande kvar men har förändrats lite i och med Flinckmans bortgång i april.

– Jag kände ju då att vi skulle göra ett kul hyllningsnummer till honom under showen. Men nu känner jag att jag nästan måste prata lite om honom redan efter öppningsnumret. Jag tror inte att publiken kan koppla av och se showen förrän jag har tagit upp det. Jag känner att jag nästan vill dedikera hela showen till honom redan i inledningen. Det är ändå vi som skapade allt det här tillsammans. Vi kommer att hylla honom både bild- och nummermässigt och göra saker som han var uppskattad för, säger Christer Lindarw.

”Den där tomheten”

Lindarw berättar att det inte kom som en chock när Flickman gick bort, men att det känns tomt nu.
– Även fast det för oss som känner honom och visste om att han var allvarligt sjuk inte var en jätteöverraskning så blir det ändå det där definitiva. Den där tomheten och att det bara känns konstigt. Nu kan vi inte ens ringa varandra.

Sista samtalet

Vännernas sista samtal var i mars, efter att Lindarw deltagit i årets melodifestival med låten ”Kom ut som en stjärna”.
– Han hade varit dålig under januari för han hade fått någon lunginflammation som han hade ätit penicillin mot. Men sedan hade han repat sig. När vi pratade i mars skällde han om ljussättningen och om kameraåkningar som bara fladdrade runt. Han hade mycket åsikter. Då tänkte jag "oj jävlar, nu är han på hugget". Men det är bra. För då vet jag att nu mår han ganska bra. Det är ju lite skönt att det var så under det sista samtalet.

Ibland när vännerna pratade var Flinckman inte lika pigg.
– Var det någon gång man ringde och pratade och han sa ”Jo men det är bra, då hörs vi sen” tänkte jag att nu är han trött, nu orkar han inte.

Inte prata sjukdom

Lasse Flinckman ville inte prata om sin sjukdom.

– Många pratar om "ja, men vad var det". Men han ville inte prata om sjukdomar. Så jag tycker inte att jag, efter hans död, vill hålla på och prata om vad det var. Men lungorna var försvagade. Han orkade inte. Men hans hjärna, engagemang och intresse för After Dark som varumärke var hela tiden varit lika stort för honom som för oss, även om han inte var med i gruppen längre.

”Kommer sakna alla tokigheter”

Lindarw berättar att han kommer att sakna den privata relationen som han och Flinckman hade.

– Egentligen saknar jag nog mer allt roligt vi hade privat än jag saknar det vi gjorde tillsammans på scen. Det kan man ju göra med någon annan. Jag saknar allt kul som vi har gjort. Allt ifrån det att vi gått ut efter en show och skojade och hade roligt till semestrar och alla tokigheter. Även om vi var olika och hade mycket olika åsikter så tyckte vi någonstans väldigt mycket om varandra.

Hans förmåga att få Lindarw att skratta är något han både saknar och kommer att minnas.
– Han fick en att skratta så mycket och ville så gärna ha kul. Ibland kunde han hålla på så att man kände att "men kom igen nu, det här är på riktigt", men så bara blajade han på. Det blev aldrig tråkigt att vara med honom, säger han.
– Han var en sådan som faktiskt verkligen gick in för att ha kul varje dag. Jag kan sakna den där egenskapen själv. Jag kan vara flera dagar där jag jobbar eller gör saker utan att jag skrattar. Men var man med Flinckman en dag var det alltid skratt.

Publicerad:

LÄS VIDARE