”Livet har blivit lite roligare igen”

avTorbjörn Ek

Publicerad:

Anders Glenmark släpper ”Vackrare” - 14 år efter senaste albumet

1 av 4 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Anders Glenmark.

Han hade i princip lagt ner sin solokarriär.

Men 14 år efter senaste albumet släpper Anders Glenmark nu ny musik.

– Jag kände att det var lite tidigt att pensionera sig, säger han.

I dag släpps nya singeln ”Vackrare”, en hyllning till musikaliska vänner och förebilder som dött det senaste året.

– Det har varit ett konstigt år, förebilder som Bowie och Prince har gått bort, men också en del privata musikkollegor. Det här är en hyllning till alla de som jag har jobbat med eller blivit inspirerad av, säger Anders Glenmark, 62.

Senaste albumet kom 2002

Att det skulle bli ny musik var inte självklart. Senaste soloalbumet kom 2002. Anders Glenmark hade i princip lagt ner musiken. Men så blev han förra året övertalad att först medverka på scenen i ”Chess in concert” och sen också att göra en vinterturné tillsammans med Sanna Nielsen.

– Jag sjöng gamla låtar och började känna ett sug i skrivartarmen igen, det började liksom komma igång automatiskt. Jag satte mig och skrev och kände att det var lite tidigt att pensionera sig, säger han.

– Man måste nog hålla igång sig själv för att kunna skapa nånting nytt och det är det jag inte har gjort.

”Det påverkade allting”

I höstas berättade Anders Glenmark för Nöjesbladet att han gått i terapi efter att ha tappat lusten till musikskapandet. Då blev de nya mötena med publiken viktigt.

– Det betydde väldigt mycket att folk kom fram. Många frågade om jag hade nåt nytt på gång. Då hade jag ju inte det, men det kan ha varit bränslet som gav mig ny energi. Jag är glad att det hände. Livet har blivit lite roligare igen, helt klart. Det påverkade allting, hela mig, när man får hålla på med det här på ett sätt som man tycker om, liksom, säger Anders Glenmark.

Singeln ”Vackrare” och medverkan på ”Allsång på Skansen” den 19 juli är första steget. I september kommer också en ep med fyra låtar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM