Annika Ljungberg stäms av Rednex-medlemmar

Tvistar om bandnamnet

Tvisten om bandnamnet Rednex trappas upp igen.

Den tidigare sångerskan Annika Ljungberg stäms nu på en halv miljon kronor av sina ex-bandmedlemmar – som anklagar henne för avtalsbrott.

– Det finns inga grunder för en stämning, säger Annika Ljungberg.

Rednex-sångerskan Annika Ljungberg får inte använda namnet Rednex. Det menar hennes forna bandlemmarna, som stämmer henne för avtalsbrott.

En stämningsansökan mot Annika Ljungberg och hennes bolag Showmix Annika Ljungberg AB lämnades in till Stockholms tingsrätt på måndagen.

I ansökan yrkar Rednex AB på att sångerskan ska betala ett vite om 500 000 kronor för avtalsbrott. Hon ska också betala rättegångskostnaderna.

– Eftersom Annika Ljungberg vägrar ta sitt ansvar och uppfylla sina skyldigheter och ens diskutera det som hon har lovat enligt avtalet så är vi tvingade att gå till domstol, säger Ranis Edenberg i Rednex till Nöjesbladet.

Heter Rednex i mellannamn

Enligt stämningsansökan har Annika Ljungberg brutit avtalet som parterna skrev 2013 och använt namnet Rednex i ett norskt varumärke. Avtalet innebar att hon inte fick framträda under sitt gamla bandnamn.

Sedan 2009 bär hon också namnet Rednex som mellannamn och har inte avregistrerat det.

Rednex AB ska vid ett flertal tillfällen förra året ha påpekat att varumärket inte har avregistrerats från det norska Patentstyret, utan respons.

Om avtalet från 2013 skulle brytas har Annika Ljungberg accepterat att betala 300 000 kronor i royaltyersättning, samt ett vitesbelopp om 500 000 kronor.

Nekar till brott

Annika Ljungberg nekar till anklagelserna om avtalsbrott. Hon menar att stämningen snarare är en personlig vendetta från en av bandmedlemmarna.

– Det finns inga grunder för en stämning, det var länge sedan jag hade ett norskt varumärke, säger hon.

Via sin advokat Peter Näslund bestred hon i våras anklagelserna och menade att hon inte ligger bakom registreringen av Rednex LLC i Norge. Namnet ska i stället vara registrerat av Annika Ljungbergs före detta mangement. Hon ska inte ha betalat för registreringen, utan försökt få bolaget avregistrerat när hon fått kännedom om det.

Ranis Edenberg berättar att intresset för Rednex knappast har falnat, bandet turnerar fortfarande.

– På nyår spelade vi på Brandenburger Tor i Berlin för tredje året i vad som lätt kan räknas som den mest prestigefyllda spelningen i Tyskland, inför en miljon åskådare.

Kommande år väntar minst två nya releaser, antagligen öppnas en franchise i USA.

 – Var 1,5 sekund är det någon i världen som sätter igång en Rednexvideo på Youtube, en siffra som ökade med 60 procent det senaste året. Vi är lika engagerade och entusiasmerade i Rednex som alltid och beredda att skydda vår idé till max, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN