Virrig fransk fars kring otrohet

Thomas Petersson roligast i Kalmar

Uppdaterad 2018-09-28 | Publicerad 2018-06-29

KALMAR. 1970-talet ger gratis fniss med komiska frisyrer och kläder.
Men allt gammaldags är inte kul. En del luktar skämt.
Skådespelarna kämpar med en virrig fars.

Det är lätt att säga att man är i Kalmar 1975, men det är svårt att tro på. ”Dubbeltrubbel”, som tidigare spelats som ”Lilla fransyskan”, känns mer Frankrike med en mossig intrig kring otrohet. Franska pjäsen ”Pyjamas pour six” blev på engelska ”Don’t dress for dinner” och handlar om en gift man som bjudit hem sin älskarinna när hustrun ska åka bort över helgen.

Vi kan tro på vad som helst, bara förutsättningarna förklaras ordentligt.
Den här versionen går vilse redan i den pratiga inledningen där det är svårt att förstå varför Sven-Erik skulle beställa hem en kock som ska laga mat åt honom och kompisen Jan-Åke samma helg som älskarinnan ska anlända från Stockholm. Och då vet han ändå inte att Janne och Sven-Eriks fru Victoria har en affär.

Naturligtvis blir det missförstånd och personer förväxlas. Den kvinnliga kocken Gittan (Sussie Eriksson) blandas ihop med älskarinnan/modellen BIrgitta (Anna Rydell).

Visst finns här några skratt. Thomas Petersson är roligast på scen som den pressade Jan-Åke, revisor från Växjö. Sussie Eriksson spelar underhållande kocken som snabbt inser att hon kan tjäna på att spela med i de påhitt som spånas fram för att dölja de olika otrohetsaffärerna.

Bra fars kräver bättre tempo och tajming. Varför någon av personerna på scen skulle fortsätta ljuga är inte lätt att begripa. Det finns ingen man tycker om och ingen man tycker synd om. De fantasifullt vävda lögnerna blir som en egen sketch när de rabblas i långa babblande monologer.
Men vi hade i alla fall tur med vädret.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln