Gunhilds hyllning till läkaren: Anledningen till att jag finns

Är på läkarkontroll i Nederländerna

avLouise Åström

NÖJE

Gunhild Stordalen är allvarligt sjuk och har vårdats i Nederländerna.

Under sin 18-månaders-kontroll hyllade hon sin doktor på Instagram.

– En hjälte i vit rock, skriver hon.

Gunhild Stordalen, filantrop och miljöaktivist, har sedan tre år tillbaka den ovanliga sjukdomen diffus kutan systemisk skleros. Sjukdomen angriper huden innan den sprider sig vidare till inre organ och gör bindväven stel och hård.

För att försöka bekämpa sjukdomen genomgår hon både kemoterapi och stamcellsbehandlingar.

Hon och maken, den norska hotellmagnaten Petter Stordalen, har valt att berätta öppet om sjukdomen vid flera tillfällen.

I ett inlägg på Instagram hyllar nu Gunhild sin läkare, Professor Van Laar. Hon har varit på 18-månaders kontroll på universitetssjukhuset UMC Utrecht i Nederländerna.

”Fortfarande osäkerhet, men anledningen till att jag finns. En hjälte i vit rock från Nederländerna”, skriver hon under bilden.

”Aldrig haft mer lust att leva”

I sitt sommarprat under 2016 berättade Gunhild öppet om sjukdomen och viljan att kämpa för att belysa och skaffa stöd till utveckling för miljövänliga lösningar.

– Jag är kanske inte längre rädd för att dö, men jag har aldrig haft mer lust att leva, var sista meningen i programmet.

Under sin medverkan i ”Framgångspodden” berättade hennes make Petter Stordalen om hur han reagerade när Gunhild blev sjuk.

– När hon blev sjuk och insåg att hon kunde få ett väldigt kort liv sa jag till henne: ’Vad gör vi nu?’ Då sa hon att nu får hon jobba ännu mer fokuserat. I mitt huvud har det bara funnits en sak: Gunhild ska igenom det, sa han då.

ARTIKELN HANDLAR OM