Britt Ekland

Britt Ekland om Gunilla Persson: ”Som att prata med en konstig vägg som bucklar sig”

Berättar om sin karriär, kärleksliv – och ”Let’s dance”

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

En timme och en kvart med Britt Ekland, 75, mellan träningspassen inför ”Let's dance”, går väldigt fort.

Hon är så full av historier. Om allt från hur livet var i 1960-talets Swinging London, till att vara Bond-brud och att dansa på scenen med Bruce Springsteen.

I kväll dansar hon samba till tonerna av Tina Turners Bond-låt ”Goldeneye”.

– Jag är skådespelare, inte rädd för en publik och kan lätt roa en publik i en talkshow. Men jag kan fan inte dansa, så det här är väldigt tufft, säger hon.

Britt Ekland är, vid 75 års ålder, alla tiders äldsta svenska deltagare i TV 4:s succéprogram.

– Alla i ensemblen, inklusive Gunde Svan och Claes Malmberg (båda 56), skulle kunna vara min barn. De jag kallar Youtube-generationen kunde vara mina barnbarn.

De som tror att den äldste i gänget inte är att räkna med i tävlingen, får nog tänka om.

När tv-tittarna som röstar lär känna deltagarna i mellansnacken, kommer nog många att charmas av Britt Eklands vassa humor.

Och för att, som hon säger, inte kunna dansa, gick det ändå rätt bra för Britt och hennes proffsdansare Aaron Brown under säsongsstarten för en vecka sedan. Tony Irving och de andra i juryn gav henne 10 poäng, vilket innebar att hon poängmässigt hamnade ungefär mitt i startfältet.


Kan man se det som ett slags statement att du ställer upp? Det brukar pratas om att det råder åldersfascism i Sverige…

– Det är nog inte bara i Sverige. Det är samma sak i England och USA där jag har tillbringat större delen av mitt liv. Det kan ju tyckas märkligt att någon i min ålder går ut och gör det här, det håller jag med om. Men för mig betyder åldern ingenting. Min yngsta son fyller snart 30, honom fick jag när jag var 46. Om man har mindre barn från 46-56, då har man inte tid att vara tant. Och även om träningen är fruktansvärt ansträngande, så är jag fysiskt friskt, annars skulle de inte godkänna att jag ställde upp.

Britt Ekland och Peter Sellers gifter sig 1964.
Vi gifte oss inom tio dagar, vilket man givetvis inte ska göra.

Britt Ekland har blivit tillfrågad två gånger tidigare om att vara med. Och en gång i den brittiska originalvarianten ”Strictly come dancing”. Då har det krockat med andra engagemang.

Det är inte konstigt att hon blivit tillfrågad. Britt Ekland har varit en världskändis ända sedan hon gifte sig med den 17 år äldre filmstjärnan Peter Sellers (1925-1980) i London 1964.

22 år gammal hade hon fått ett filmkontrakt med 20th Century Fox i USA. De skickade henne till England, där hon träffade Peter Sellers.

– Vi gifte oss inom tio dagar, vilket man givetvis inte ska göra. Det har jag lärt mig.

De fick en dotter, i dag 53-åriga Victoria, hovmästare på en fransk krog i Los Angeles. Och skilde sig fyra år senare.

Livet fortsatte i högt tempo. Både privat och framför filmkameran. Hon hade förhållanden med George Hamilton, Warren Beatty och, det mest kända, med Rod Stewart, som hon bodde ihop med under några år, när hans karriär var på topp.

Under de här åren gjorde hon också James Bond-filmen ”Mannen med den gyllene pistolen”, men också ”Ta fast Carter!” mot Michael Caine och ”Dödlig skörd”, men kunde ha gjort fler filmer. När hon var gift med Peter Sellers, tackade han svartsjukt nej åt henne, hon fick bara filma med honom.

Kan du känna att några av dina bästa filmer har hamnat lite i skymundan, för att du då mest var omskriven för dina förhållanden?

– Det har du kanske rätt i, men… känner du till tidningen Time Out i London? De hade en lista med världens hundra bästa filmer och där var både ”Ta fast Carter!” och ”Dödlig skörd” med. Där var lilla svenska jag på den listan (skratt).

– Och vi säger så här: jag har lyckats hålla mig i rampljuset trots att jag inte haft några kända män i mitt liv de senaste 25 åren. Jim är väl den senaste. Vissa kvinnor kan inte leva utan en man vid sin sida. Jag känner inte att jag skulle bli mera värd för det.

Jim, det är Slim Jim Phantom, den 19 år yngre trummisen i rockabillybandet Stray Cats. Tillsammans har de hennes yngsta son.

– Jim och jag älskar varandra inte på något fysiskt sätt utan som vänner. Stray Cats gör tillfällig come back i Las Vegas den 21 april. Drömmen är att åka dit och se dem.

Hon har även bra kontakt med Lou Adler, 84-årig producent till både skivor och filmer. Allt från Carole King och Mama's & the Papa's, till kultfilmen ”The rocky horror picture show” och Cheech & Chongs omstridda knarkfilmer i slutet av 1970-talet. Han är far till Britts äldsta son.

– Jag kan alltid ringa honom och få stöd i vad jag ska göra eller inte göra. Vi har firat jul och Thanksgiving tillsammans. Och genom min son med Lou har jag två barnbarn, fyra och ett år gamla. Jag saknar dem enormt nu när jag är i Sverige. Jag tröstar mig med att ofta gulla med Therese Alshammars bebis i stället.

Yngre tv-tittare känner dig främst genom två säsonger av ”Svenska Hollywoodfruar” i TV 3. Fick de en rättvis bild av dig, tycker du?

– Ja, det tycker jag absolut. Sedan är och var jag väldigt öppenhjärtig, det kanske inte uppskattades av alla fruarna. Särskilt inte en.

Jag hade bara ett par scener med henne på två säsonger. Det fanns ingenting där.

Gunilla Persson, antar jag du menar?

– Jag hade bara ett par scener med henne på två säsonger. Det fanns ingenting där. Det var som att tala med en konstig vägg som bucklade sig hela tiden. Hon är väl en sådan som bara försvinner när tv-serien tar slut. Det finns ingen återhämtning där.

I kväll dansar Britt Ekland samba till Tina Turner-låten ”Goldeneye”.

Stämmer det att du, innan träningen inför ”Let's dance”, inte har dansat sedan du var på legendariska New York-diskotetet Studio 54 i slutet av 1970-talet?

– Det stämmer. Pappa lärde mig dansa foxtrot, vals och cha cha cha när jag var tonåring. Jag kanske dansade en gång, på en kadettbal, när jag var 16. Sedan på det glada 1960-talet, då var det ju bonnigt och gräsligt att dansa pardans. Och jag tror aldrig jag dansade med Peter Sellers. Han ville väl inte visa hur gammal han var.

– När man sedan dansade disco, var det ju en ensamdans. Mer ”se på mig, hur cool jag är, i spandex och höga klackar”. Så nä, jag har faktiskt aldrig dansat (skratt).

Svenska Bondbrudarna Maud Adams (till vänster) och Britt Ekland flankerar Roger Moore.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa – låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Gustaf Hammarsten: ”Jag blev mjukismannen personifierad”

ÄMNEN I ARTIKELN

Britt Ekland

Let’s dance

Gunilla Persson

Peter Sellers

London