Mejla

Jan-Olov Andersson

Tv allra hetast på filmfest i Göteborg

Jan-Olov Andersson har störst förväntningar på nya sektionen för nordiskt tv-drama

GÖTEBORG. Tv är det nya svarta.

Det avspeglas inte minst i den 39:e upplagan av ­Göteborg Film Festival.

Start i dag för landets största och (för det mesta) bästa filmfestival.

Det bjuds på runt 450 filmer från 84 länder, med speciellt fokus på Italien och Nigeria, vars filmindustri är gigantisk och går under namnet Nollywood.

Susanne Bier och Tom Hooper får hedersdrakar och Roy Andersson presenterar sina tre italienska favoritfilmer.

Det är med viss skepticism jag bänkar mig på invigningsfilmen. Kristian Lundbergs starka roman ”Yarden” har filmats av Måns Månsson och i min värld har han tidigare imponerat som film­fotograf, men inte som regissör.

Har betydligt högre förväntningar på nya sektionen för nordiskt tv-drama. Under senare år har ju allt fler tunga aktörer både framför och bakom kameran valt att jobba med de längre berättelser som en tv-­kanal kan erbjuda.

Första avsnitten av andra säsongen av ”30 grader i februari” visas på lördag. Kjell Wilhelmsens kärlekssökande Glenn berör lika mycket den här gången.

Andra veckan blir det mycket Nordic Noir.

”Springfloden” efter Rolf och Cecilia Börjlinds roman, med Kjell Bergqvist och Julia Ragnarsson. Jo Nesbø-historien ”Occup­ied”, om hur Ryssland ockuperar Norge för att komma åt deras olja. ”Follow the money” av ”Borgen”-skaparen Jeppe Gjervig Gram, som förväntas bli nästa stora danska succé. Det bjuds också på finska och isländska deckarserier.

Och när all krim står en upp i halsen, visas 3 x 60 minuter av ”Det mest förbjudna”, efter Kerstin Thorvalls (1925-2010) omstridda roman från 1976. Vållade skandal då för allt sex och huvudpersonens ointresse för sina egna barn och hat mot modern.

Har förhandstittat och sett en smått magisk Cilla Thorell i huvudrollen och tippar att serien lär väcka starka känslor nu med, när den visas i SVT under påskhelgen.

Publisert: