Claes Malmberg

”Det liv som jag har levt har sitt pris”

Av: 

Linn Elmervik

NÖJE

Skådespelaren Claes Malmberg i exklusiv intervju

På 90-talet blev han Lotta på Bråkmakargatans helylle-pappa med hela svenska folket.

I verkligheten har Claes Malmbergs liv sett annorlunda ut.

För Nöjesbladet berättar han om kokainmissbruket, rollen som frånvarande pappa och den hemliga romansen med Mikael Persbrandts mamma.

– Vissa val kanske man ångrar, men inte i det stora hela...det var såhär det blev, säger Claes Malmberg.

Egentligen ville Claes Malmberg, 54 inte skriva någon bok om sitt liv. Han tyckte att han var för ung, och att han förhoppningsvis hade många år kvar att leva. Efter en förfrågan från ett förlag ändrade han sig.

– Det är inte så jävla många som får erbjudandet att göra en bok om sitt liv, så det vore ju dumt att inte göra det. Om inte annat för min egen skull, så kan jag reda upp lite i mina tankar.

Sagt och gjort. I självbiografin ”Mysteriet Claes Malmberg”, som ges ut i dagarna, radas skandaler, succéer och misslyckanden upp på löpande band.

Slogs av styvpappan

Det börjar redan i barndomen, som bitvis var tuff. När Claes var 11 år dog pappa Gösta i sviterna av alkoholism. In i familjen kom en styvpappa - som slog honom.

– Jag tror att han försökte göra det bästa möjliga. Tyvärr var han inte klok nog att göra det som han borde ha gjort, men det är ingen människa jag hatar eller tycker illa om i dag, berättar Claes Malmberg.

Pappans missbrukarpersonlighet gick i arv till Claes, som skapat rubriker med sitt drogmissbruk och uttalanden som ”Jag snortade kokain på dagistoan”.

– När man läser det är det klart att man undrar hur oansvarig en människa kan vara. Dagis, barn och kokain är en kombination som är fullständigt vanvettig. Sedan är det inte konstigare än att jag gick in på en toalett och låste om mig. Men det är ingenting jag är särskilt stolt över.

”Frestelserna är många”

Som 54-åring har han lämnat drogerna bakom sig - men dricker alkohol.

– Jag har full respekt för den delen av min personlighet. Det får jag ha koll på, även om det är länge sedan jag levde ett aktivt missbruksliv. Det här är ett jobb där frestelserna är många, säger han.

Relationen med mamma Mona-Lisa fick ett tragiskt slut. Strax innan Claes skulle tävla i Melodifestivalen med gruppen Ravaillacz 2013 fick han ett telefonsamtal: hans mamma låg döende i lunginflammation. Claes lämnade henne på sjukhuset för att uppträda - och missade hennes bortgång.

– Det är klart att det var en absurd period, jag mådde inte så bra då. Men det skulle fått enorma konsekvenser om jag plötsligt inte var med, säger han.

I dag ångrar han valet att lämna sin mamma på dödsbädden.

– Det är klart att det hade varit bra att stanna, det tror jag. Sedan vet jag inte vad konsekvenserna hade blivit, men det är klart att jag skulle skitit i dem. Det hade varit det mest mänskliga.

”Gör det för pengarna”

Även i sin vuxna familj har Claes Malmberg varit frånvarande. När äldste sonen Nils föddes var han 21 år gammal och klarade inte av att axla rollen som förälder. Han har ofta valt jobbet framför sina fem barn.

– Ett sådant liv som jag har levt har sitt pris, men det har blivit bättre och bättre. Jag har sagt till barnen att de får säga till om de vill prata om något och i det stora hela tycker jag att vi har en ganska god relation trots allt, säger han.

Och jobbat har han. Mycket. Förra året utökade han sin repertoar genom att ge sig in i reklambranschen och marknadsförde kontorsinredning för AJ Produkter. Ett uppdrag han enligt sin bok fick över en miljon kronor för.

– Jag gör ju inte reklam för att jag behöver någon konstnärlig utveckling, det finns inte på kartan. Går du in i den världen gör du det för pengarnas skull, säger han.

Du är socialist sedan länge. Känner du att reklamjobbet krockar med dina politiska ideal?

– Jag lever i det samhälle jag lever i, jag skulle kunna välja att svälta i ett hörn för mina ideal. Men jag tänker inte göra det.

”Vänstern är för jävla präktig”

Trots det finns det politiska engagemanget, som startade redan i tonåren, kvar. I det senaste riksdagsvalet röstade Claes på Vänsterpartiet, och kommer att göra det ”i resten av sitt liv”.

– Men jag var tveksam. Jag pendlade mellan dem och Socialdemokraterna och jag måste säga att jag är extremt besviken på båda. Lite mer humor och självdistans hade inte skadat i vänstern, de är för jävla präktiga, säger han.

Lika kritisk som han är till dagens vänsterrörelse är han till feminismen.

– Jag tror att väldigt få män känner igen sig i de bilder som vissa delar av den feministiska rörelsen, den här mer militanta delen, visar upp. Jag känner inte igen mig själv och jag känner inte igen de män jag umgås med.

Dejtade Persbrandts mamma

I ”Mysteriet Claes Malmberg” avslöjas en och en annan romans, bland annat med en känd skådespelares mamma. Just det, Mikael Persbrandts. Då var Claes drygt 20 år gammal, och jämnårig med Mikael själv.

– Jag var 20 år och hon 40, det är klart att det är extremt spännande. Jag var ju lammkött på den tiden, ung, smal och om inte snygg så i alla fall snyggare. Det var ett privilegium, åtminstone för mig.

Claes Malmberg om...

...utskällningen från Astrid Lindgren:

”Under en scen i Lotta ligger jag och Beatrice Järås (som spelar Lottas mamma, reds anm) på en filt. Under inspelningarna la jag till något eget och pussade henne. Det gjorde Astrid enormt upprörd. En väninna till henne sa till mig att det var typiskt att det blev sexande när jag var med. Den typen av relation mellan vuxna var strängeligen förbjuden att visa. ”

...vänskapen med Jan Malmsjö:

”Det är konstigt att jag skulle träffa en av mina bästa vänner när han är 83 år. Men bättre sent än aldrig. Han är väldigt lik min pappa, de skulle kunna vara bröder.”

att sluta med kokain: ”För de flesta är kokain en uppiggande drog, för mig var den lugnande. Att sluta är jättejobbigt. Det är ett sorgearbete.”

Agneta Sjödin om festkvällen:

Agneta Sjödin gav Claes Malmberg och Lasse Kronér korgen efter en utekväll.
Agneta Sjödin gav Claes Malmberg och Lasse Kronér korgen efter en utekväll.

”Vi kunde inte tro våra öron när hon sa att hon ville hänga med oss hem”, skriver Claes i ”Mysteriet Claes Malmberg” när han berättar om sitt och Lasse Kronérs misslyckade raggningsförsök på Agneta Sjödin.

Så här säger Agneta själv om kvällen:

”Jag bodde i Göteborg då och jobbade som ljustekniker på stadsteatern. Jag lärde känna Claes via teatern och Lasse genom en gemensam bekant. Vi hade jättekul, jag var inte ens 25 år så jag tyckte det var jättekul att vara ute och festa, särskilt med dem som hade sådan humor och värme.

Den kvällen Claes berättar om sov han och Lasse på soffan, och jag tog Lasse Kronérs säng som jag tror var en vattensäng. Men jag förstod inte att de raggade på mig, jag tyckte vi var bästa polare. Jag var väl naiv och de var riktiga gentlemän.”

ANNONS

Ellos erbjuder upp till 30% rabatt på flera välkända varumärken

Extern länk från Ellos SE

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Claes Malmberg om de galna åren

ÄMNEN I ARTIKELN

Claes Malmberg

Mikael Persbrandt

Agneta Sjödin