”Jag tjuvrökte och snortade på toa”

Uppdaterad 2015-08-03 | Publicerad 2015-07-31

Superstylisten Bea Åkerlund om drogerna

Som tjugoåring blev Bea Åkerlund ”förtrollad i en värld av droger”.

Det berättar hon om i ”Sommar i P1”.

– Jag älskade att bli hög och kände att jag hade hittat rätt, säger hon i programmet.

I dag är hon en av världens mest framgångsrika stylister.

Men som tjugoåring i Los Angeles var droger det centrala temat i Bea Åkerlunds liv, berättar hon i ”Sommar i P1”.

Det började redan i high school.

– Året var 1989 och med mina unika klädval vann jag priset ”bäst klädd” i skolans årsbok. Det var också den sommaren jag rökte min första joint och blev förtrollad i en värld av droger och life in the fastlane, säger hon i programmet.

Det var början på en drogspiral.

”Älskade att bli hög”

– Det var sommar och det tog inte lång tid förrän killarna i high school bjöd på knark. Jag älskade att bli hög och kände att jag hade hittat rätt. Jag intalade mig själv att det inte var så farligt och jag drog gränsen vid de tyngre drogerna, säger Bea Åkerlund.

Hon åkte med sina kompisar på svartklubbar ute i öknen och i centrala Los Angeles. De liftade påtända och upplevde ställena som en frizon.

Hon hade också en reggaeperiod som präglades av mycket droger.

– På grund av allt festande spårade min värld sakta ur. Jag levde med kriminalitet, hallucinationer, galenskaper och massa bus, säger Bea Åkerlund.

Till slut gick det så långt att hon bytte skola – för att kunna ta metamfetamin.

”Tjuvrökte och snortade på toaletten”

– För att få mer tid med min nya stora hobby, chrystal meth, lyckades jag övertala min mamma att jag skulle gå en skola som var en continuation-skola (en skola där eleverna har mer inflytande över sin egen tid, reds. anm.), säger hon i programmet.

– Jag tjuvrökte och snortade på toaletten, skolkade och käkade fastfood. Jag kunde inte vara mer oansvarig och ohälsosam.

Hon påpekar dock att hon aldrig hade problem med studierna.

Under Rodney King-kravallerna i Los Angeles nådde hon sin knarkkulmen – som blev början på resan tillbaka från drogträsket.

– Marken skakades av en kraftig jordbävning samtidigt som kravallerna spreds över hela stan. Vågorna kluckade i min vattensäng och jag tänkte ”nu jävlar går världen under”. Kombinationen av en överdos av ecstacy, syra och mina Marilyn Monroe-väggar som skakade fick mig att be till gud och krypa till korset, säger hon.

”Sommar i P1” med Bea Åkerlund sänds i dag 13.00 och finns att lyssna på i SR Play.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln