Karolina Fjellborg

Hurra för de bästa usla tv-mödrarna

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Karolina Fjellborg listar sina favoriter

Mors dag närmar sig, och då vill man ju fira mammagruppen från helvetet.

Hurra för dessa allra bästa av dåliga tv-mödrar.

Cersei Lannister. Game of thrones” kryllar av dåliga föräldrar, men det är något särdeles förhatligt över den här maktfullkomliga, allt mer inkompetent intrigerande narcissisten och högfungerande alkoholisten. Som har närt fullblodspsykopaten Joffrey vid sin barm.

Hon älskar visserligen sina barn – men mest som en ­förlängning av sig själv, och hon använder dem skamlöst som brickor i sitt maktspelande.

Och det mest infama är förstås att alla hennes barn är resultatet av att hon ligger med sin tvillingbror. Sådant är ju bara inte okej.
 

Gemma Teller Morrow. ”Sons of Anarchy” var full av fula, skitiga och extremt elaka män.

Men den huvudsakliga antagonisten och verkliga dockmästaren var ändå den här machiavelliska, manipulativa motorcykelklubbsmatriarken.

Och nog för att man kan tolka moderlig omsorg olika, men att döda sin sons stora kärlek med en köttgaffel, måste anses förkastligt i vilken kriminell subkultur som helst.

Livia Soprano. Man vet att man inte har varit någon mönstermamma när ens son gör som ”Sopranos”-skaparen David Chase, och använder en som inspiration till Livia Soprano.

En bitter, glädjelös, psykiskt misshandlande hemmafru med en självömkan av monumentala mått, som förgiftar alla omkring sig och aldrig glömmer en oförrätt.

Kakan tog hon när hon försökte få sin son mördad för att han satte henne på ett äldreboende.
 

Elizabeth Jennings. ”The Americans” dödliga KGB-agent har inga problem med att sätta på sin en dålig peruk och gå och suga av någon på ett hotellrum, eller bara döda någon, innan hon måste hem och baka muffins åt ungarna.

Tv:s magstarkaste antihjältinna är inte en direkt dålig mamma, men hon är trogen Moder Ryssland i första hand och mamma i andra hand, och kör därmed sitt eget race på en tvivelaktig planhalva som brukar vara reserverad för egocentriska manliga antihjältar.
 

Betty Draper/Francis. ”Mad mens” Betty är inte en dålig människa. Men inte heller en bra mamma (även om Don Draper är en ännu sämre pappa).

Hon är olycklig, självupptagen, iskall och full av undertryckt villaförortsilska, och har använt den ena dåliga föräldratekniken efter den andra.

Som att uppmana en uttråkad Bobby att gå och banka huvudet mot en vägg – eller hota med att klippa av Sallys fingrar om hon någonsin kommer på henne med att onanera igen.

Vilka mer borde vara med i värsta mammagruppen?

”Bates motels” Norma Bates? ”Homelands” Carrie Mathison? Realitymatriarken Kris Jenner?

Publisert: