Oscarsgalan

Raseriet mot Oscarsvinnaren

Oscars 2019: Spike Lee snuvades på priset – kritisk mot vinnaren

Av: 

Nils Lolk

NÖJE

Storfilmen fick pris.

Då stormade regissören Spike Lee ut från Oscarsgalan i raseri.

– Domaren tog fel beslut, säger han.

Den djupt kritiserade filmen ”Green book” vann det ärofyllda priset för bästa film under Oscarsgalan i går kväll. Det fickregissören Spike Lee, som var nominerad i samma kategori för sin ”BlacKkKlansman” att storma ut från galan med orden att juryn hade gjort ett dåligt beslut. I sändningen ser man hur stjärnan lämnar sin plats på läktaren som sedan stod tom. Vakter tvingade honom dock tillbaka till platsen tills tacktalet var klart, enligt Variety.

När medier senare frågade honom om hans reaktion sa han ”Låt mig ta en klunk till. Nästa fråga!” och tog en klunk av sin champagne.

Regissören Spike Lee tog fick pris under galan för bästa manus med sin film ”BlackKklansman”, men blev djupt upprörd när filmen ”Green book” vann pris för bästa film.
Regissören Spike Lee tog fick pris under galan för bästa manus med sin film ”BlackKklansman”, men blev djupt upprörd när filmen ”Green book” vann pris för bästa film.

Kritiken mot ”Green book”

Sedan filmen kom har skarp kritik riktats mot att den tar för lätt på rasism och att den gjorts ur ett vitt perspektiv där främst den vita delen av publiken ska känna sig bekväm.

Filmen är baserad på en riktig historia om den rasistiska chauffören, spelad av Viggo Mortensen och den svarta jazzmusikern spelad av Masherhala Ali och anklagas av många för att ha ändrat i hur historien egentligen utspelade sig.

Familjemedlemmar till Dr. Don Shirley, den svarta jazzmusikern, rasar mot filmens skapare Nick Vallelonga och kallar porträtteringen av Shirley för en ”symfoni full av lögner”.

Har hyllat Trump

Regissören har även fått kritik för att ha hyllat Donald Trumps kontroversiella uttalande om terrorattentatet mot World Trade Center. I en twitterpost till Trump skriver han att att presidenten hade rätt i att ”muslimer jublade” efter att World Trade Center föll vid 9/11. I natt pudlade han dock.

– Jag ber framför allt om ursäkt till den briljanta Masherhala Ali och alla av muslimsk tro för den skada som jag har orsakat, säger han till Variety Fair.

Nick Vallelonga wrote Green Book. My industry just gave him a Golden Globe for writing. This remains on his timelin… https://t.co/wPSeixk0fG

Också Peter Farelly, som är medproducent har fått skarp kritik. I Intervjuer har han berättar att han visat sitt kön under produktioner när han var yngre för att han trodde att det skulle vara roligt. Något som komikern Louis C.K också erkänt att han gjort, och därmed blivit av med jobb för.

— Det är sant. Jag var en idiot. Jag gjorde det här för flera decennier sedan och trodde att det skulle vara roligt. Sanningen är att jag skäms och att tanken på det får mig att skämmas. Jag är så ledsen, säger han till Boston Media Globe.

ANNONS

Lyko ger dig allt inom skönhet – just nu till superpriser! Winter Sale.

Extern länk från Lyko SE

Handla nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Trump till attack mot brandtalen på galan

ÄMNEN I ARTIKELN

Oscarsgalan

Historia

Film

Spike Lee

9/11