Mejla

Sylvia Balac

Kanske dyker det snart upp en grön docka vid namn Hermit...

Not easy bein’ green. I 27 år har Steve Whitmire gett grodan Kermit en röst. Nu får han sparken.
Not easy bein’ green. I 27 år har Steve Whitmire gett grodan Kermit en röst. Nu får han sparken.

NÖJE

Hans jobb är att vara osynlig. Men Kermit-gate har riktat ljuset mot dockspelaren Steve Whitmire.

Med 27 år på nacken som grodan Kermit är Steve Whitmire allt annat än grön i branschen.

Men han är inte längre (m)uppskattad av Disney, som äger ”Mupparna” sedan 2004. Nyligen stod det klart att han får sparken. Orsakerna till det var först lika luddiga som Kermits päls, men företaget använde ord som ”oacceptabelt” och ”respektlöst” beteende. Whitmire själv, som är förkrossad över att behöva lämna över Kermits röst till kollegan Matt Vogel, menar att Disney inte gett honom chansen att åtgärda de saker de inte varit nöjda med.


Whitmire ska bland annat ha uttryckt missnöje med tv-mockumentären ”The muppets” från 2015 (som floppade) i vilken han tyckte att Kermit inte var sitt vanliga godhjärtade jag, samt på fackets inrådan ha avstått från ett (m)uppdrag som gav för lite betalt.Steve Whitmire verkar helt enkelt ha varit En Jobbig Jävel som satt konstnärlighet före kommers. Men jobbiga jävlar behövs på varje arbetsplats.

Så kanske skjuter Disney sig själva i foten genom att avskeda en person som vigt sitt liv åt att vårda Jim Hensons älskade figurer.


Men de senaste dagarna har fler uppgifter framkommit. Whit­mire verkar ha identifierat sig så med Kermit att han använt sin roll i utpressningssyfte. ”Jag är nu Kermit, så gör mig glad för Kermit är ’Mupparna’”, ska han ha sagt enligt Jim Hensons son Brian.

Ett sådant uttalande antyder att En Jobbig Jävel gått över gränsen till storhetsvansinne. Och det hör inte hemma på någon arbetsplats.


I Sverige har vi den lite mindre hög­profilerade Björne-gate. Jörgen Lantz fick sparken från SVT:s ”Björnes magasin” för 17 år sedan. Sedan dess har han försökt att ge ut Björne-låtar på skiva samt sätta upp en show med en dräkt som är lik Björne men inte är Björne. Men det har SVT satt p för.


Återstår att se om Steve Whitmire snart dyker upp med en grön docka vid namn Hermit ...

ANNONS

Inredning från Ellos - upp till 40% rabatt på varor från Ellos Home och många fler

Extern länk från Ellos

Köp här

Av: 

Sylvia Balac

Publisert:

LÄS VIDARE

Rockstjärnan försökte stoppa dotterns Hollywood-karriär

ÄMNEN I ARTIKELN

Mupparna

Jörgen Lantz

Björnes magasin