Ricky Gervais show blir en humordomstol

1 av 3 | Foto: Ola Axman
Ricky Gervais.
NÖJE

Visst är Ricky Gervais rolig. Visst är Ricky Gervais elak.

Men han ägnar för mycket tid på scen åt att prata teori om skämt och vad han får kritik för.

Showen blir en humordomstol med Ricky Gervais som försvarsadvokat och domare.

Hans första standupturné på sju år är mer nedtonad än de tidigare. Även om inmarschen är pompös som en hårdrockskonsert med citat från berömda tal ur världshistorien. Sedan är det Ricky Gervais, en mikrofon och en ölburk.

Gissningsvis har många som köper biljett till föreställningen koll på Ricky Gervais som humorist och flitig twittrare. Han tar upp många gamla episoder. Först när han var programledare för Golden Globe 2016 och skämtade om Caitlyn Jenner.

Han berättar vad han sa då, hur hans skämt togs emot i sociala medier, vad olika tidningar skrev och debatten som följde. Att han blev anklagad för fobi mot transpersoner och varför han inte är det. Och senare en liknande händelse när han skämtade om nötallergi.

Ricky Gervais argumenterar som om det var en rättegång, och han är en duktig debattör. Men det där är mer hans Twitterpersonlighet än en bra show.

Får publiken att skratta sig tårögd

Annat är roligare. Ricky Gervais berättar varför han inte vill ha barn, varken biologiska eller adopterade, och det är pålitligt elaka och brutala funderingar som får publiken att skratta sig tårögd.

Han är nostalgisk över gamla tiders terrorister (IRA) jämfört med nutidens, och vill i samma anda skoja kring seriemördare och pedofiler. Försöker provocera en publik som redan är på hans sida. Hänsynslös humor.

Att Ricky Gervais är välformulerad ateist och engagerad djurvän kommer också fram, och när han pratar om hur hundar torteras och plågas för en kinesisk festival där de äter tusentals hundar blir det till och med allvarligt en stund.

Bland sångerna som spelas före showen finns balladen ”Slough”, ett pekoral från hans senaste film ”David Brent: Life on the road”. Hans motspelare där, Doc Brown (lillebror till Zadie Smith), är uppvärmare för kvällen.

Även ett David Brent-skämt från ”The office” dras in i en av utläggningarna när Ricky Gervais vill förklara varför man kan skämta om det mesta. Beroende

på skämtet och vem det riktas mot. Han försvarar och förklarar.
Jag skrattar mer åt komiker när de är roliga än när de ska förtydliga varför de är roliga.

ARTIKELN HANDLAR OM