Inför nyårsfirandet: ”Kan få nervsammanbrott”

Oroar sig över för antalet gäster

NÖJE

I år läser Pernilla August ”Nyårsklockan” på Skansen.
Skansen-chefen John Brattmyhr intygar att förberedelserna är i full gång.
– När man är VD på skansen på Nyårsafton kan man få ett nervsammanbrott för det kommer inte en människa före 22, säger han till Nöjesbladet.

2016 lider mot sitt slut och som vanligt, enligt traditionen från 1895, hålls ett stort nyårsfirande på Skansen i Stockholm.
I år är det Pernilla August som fått äran att framföra Lord Alfred Tennysons dikt ”Nyårsklockan”.
Hon tar över fanan från Malena Ernman, som läste dikten förra året.
– Det känns ärofyllt och kul. Och pirrigt naturligtvis, säger August till SVT.
Hon berättar även att hon blev förvånad när hon fick förfrågan.
– Jag tänkte ”herregud, har jag blivit så gammal?

”Kan få nervsammanbrott”

På Skansen är man dagen innan nyårsafton i full gång med att rigga inför firandet. Scenen har monterats upp, vädret är avstämt med SMHI för att kunna planera inför hur hårt saker och ting behöver förankras och första repetitionen har ägt rum.
– Trots att det nästan är vårväder ser det riktigt nyårsaktigt ut på scenen i Solliden, säger skansen-chefen John Brattmyhr.
Finns det någon speciell tanke när det gäller att hålla tiden?
– Om alla kommer ihåg när de ska sluta så kommer vi att greja det där. Men om de glömmer när de ska sluta är det ju svårt i direktsändning. Men jag tror att det finns marginal så att det känns väldigt tryggt att Pernilla ska greja det.
Köar folk inför firandet?
– När man är VD på skansen på Nyårsafton kan man få ett nervsammanbrott för det kommer inte en människa före 22. Så funderar jag på om vi glömt att marknadsföra det. Men så kommer alla alldeles innan programmet. Det brukar komma mellan 10–12 000 personer på en halvtimme så vi måste hålla alla entréer öppna.

Har dikten i mobilen

Tidigare har den berömda dikten även lästs av Jarl Kulle, Margaretha Krook, Jan Malmsjö och Loa Falkman.
När Loa Falkman läste dikten vid tolvslaget inför år 2015 var han inte klar innan nyårkslockorna klämtade. Något han själv mest såg som en rolig överraskning.
– Men då hände det någonting, det är kul. Det oförutsägbara är läckert, tycker jag, sa han till Nöjesbladet efter framträdandet.
Inför sin debut har Pernilla August haft med sig dikten överallt. För SVT har hon berättat att den gått från att ligga på skrivbordet till att hamna i väskan, i telefonen och till sist i fickan.
Direktsändningen från Skansen startar klockan 23.15 och leds av Micke Leijnegård. Blossom Tainton, Gladys del Pilar, Jessica Folcker, Boris René, Brolle, Strandels, Anne-Lie Rydé och Elisa Lindström ska uppträda.

ARTIKELN HANDLAR OM