Blueslegenden Sven Zetterberg har gått bort

Artisten blev 64 år: ”Var en inspirationskälla"

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

I söndags avled musikern och blueslegenden Sven Zetterberg.

Han blev 64 år.

– Sven var en stor musikant, sångare, gitarrist och en charmknutte. Det är väldigt tragiskt att han är borta, säger musikerkollegan Louise Hoffsten.

Sven Zetterberg slog igenom med bandet Telge Blues på 1970-talet, och har sedan dess synts i band som Blues Rockers, Four Roosters och Chicago Express.

Sven Zetterberg, som vid två tillfällen nominerats till en Grammis, räknades som en av de största i sin genre, och tilldelades bland annat Cornelis Vreeswijk-stipendiet 1989.

Louise Hoffsten, 51, har genom åren spelat och uppträtt med Sven Zetterberg, som hon även fick sin första munspelslektion av.

– Han har alltid varit en inspirationskälla, och det som hänt är tragiskt. Det här året är ett djävulskt år, det är så många stora som gått bort. Sven är en saknad människa och musikant, säger Louise Hoffsten.

Stod på scen förra veckan

I augusti tvingades Sven Zetterberg lägga sin turné på is efter att ha skadat axeln. Han skulle peka ut vägen för en vilsen turist i Stockholm när han trampade fel.

– Risken finns ju att jag inte kan spela gitarr igen, men då fortsätter jag som vokalist. Jag vill inte ge upp musiken, jag kan fortfarande skriva och göra studiojobb, sa han då.

Sven Zetterberg gjorde dock comeback under hösten, och så sent som förra veckan, bara ett par dagar innan sin död, avslutade han sin julturné. Ytterligare ett par spelningar var inplanerade i januari.

Musik-Sverige sörjer

I sociala medier sörjer människor att Sven Zetterberg har gått bort.

”Vår största bluesman har avlidit! Det är så tragiskt”, twittrar en person om det som hänt.

”Sven Zetterberg har hängt in gitarren. Vila i frid. Musiken lever vidare”, skriver en annan.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN