”Arga snickaren” tar över ”Robinson”

Anders Öfvergård ny programledare för överlevnadsdokusåpan i TV4

1 av 3 | Foto: TV4
Anders Öfvergård syntes senast i TV4:s ”Let’s dance”. Nu tar han över ”Robinson”.
NÖJE

Anders Öfvergård blir ny programledare i ”Robinson”.

Den förra ”Arga snickaren” tar över dokusåpan på TV4.

– Det är ett sätt för mig att få leda ett program utan att vara snickare hela tiden, säger han.

Den förra ”Arga snickaren” tar över ”Robinson” när TV4 spelar in en ny säsong av dokusåpan under sensommaren, det avslöjades i TV4 Nyhetsmorgon på tisdagen.

Anders Öfvergård, 49, hade själv bett om att få leda programmet.

– När jag hörde att TV4 sökte deltagare till en ny säsong så ringde jag och frågade vem som skulle programleda och sa att jag ville göra det. Det var flera som hade hört av sig, så sen var det bara att vänta, säger han till Nöjesbladet.

– Det här är ett sätt för mig att få leda ett program utan att vara snickare hela tiden. Samtidigt så är det ju mycket reality i ”Robinson” och det är ju vad jag har gjort förut. Dessutom är det människor och konflikter. Jag älskar att se människor, vem de är och hur de fungerar med varandra. Och dessutom är det ju till viss mån byggande när de ska ordna sina läger. Så jag sålde in mig själv med att: ”Den här gubben har allt”, säger han och skratta.

40 dagar på öde ö

Nu vill han föra tillbaka dokusåpan till den ursprungliga idén om överlevnad.

– Det sa jag, att jag vill tillbaka till där serien var från början. Jag vill inte att det ska vara olika teman. Jag vill att det ska vara som när Harald Treutiger och Anders Lundin ledde programmet. Med en enormt blandad skara vuxna människor mellan 18 och 80 där det egentligen handlar om hur man är rent fysiskt för att klara av de 40 dagar inspelningen pågår.

I vissa av säsongerna har man fått ta med en personlig sak. Vad skulle du ta med dig?

– Yxan. Den gör du mycket med, du hugger, du fixar mat, du spikar. Eller tändstålet. Du måste kunna fixa mat och sen tillaga det. helst skulle jag vilja ha en yxa med ett tändstål, säger Anders Öfvergård med ett skratt.

FAKTA

17:e säsongen av ”Robinson”

Inspelningarna av den nya, 17:e, säsongen av ”Robinson” påbörjas mot slutet av sommaren, på Fiji.

I april gick TV4 ut och sökte deltagare. Enda förhandskravet är att de sökande ska vara över 18 år och tillgängliga för inspelning mellan augusti och september.

”Expedition Robinson” var namnet när överlevnadsdokusåpan hade premiär på SVT 1997.

Serien har sänts i totalt 16 säsonger, sju på SVT, tre på TV3 och sex på TV4 eller systerkanalen Sjuan.

Harald Treutiger ledde de första två säsongerna, och följdes av Anders Lundin i fem säsonger. Därefter har Robert Aschberg, Linda Lindorff och Paolo Roberto också lett programmet.

Tidigare vinnare är bland andra Martin Melin, Alexandra Zazzi, Jan Emanuel Johansson, Emma Andersson och Mariana ”Mirre” Hammarling.

Andra kända ”Robinson”-profiler är Robert ”Robinson-Robban” Andersson, Zübeyde Simsek, Mikael ”soldoktorn” Sandström och veterinären Buba Badjie.