Rickfors tappas på blod för att tackla dödliga sjukdomen

NÖJE

Musikern Mikael ”Micke” Rickfors, 68, kände hur kraften rann ur hans kropp och smärtan spred sig i kroppen.

I dag tappas han på blod för att tackla den plågsamma sjukdomen hemokromatos.

– Ibland har jag tappat tron, säger han i Cancerpodden.

1 av 2
Mikael Rickfors.

Innan han fick diagnosen hemokromatos, en ärftlig sjukdom där kroppens reglering av järnupptaget kollapsat och ger överskott av järn i blodet, hade smärtor spridits i lederna.

– Jag mådde fruktansvärt dåligt. Feretinet i järnet attackerar olika organ: lever, hjärta, hypofys och ledbrosk. Hypofysen står för livsgnista, den försvinner fullständigt. Man blir fruktansvärt trött. Jag hade ingen känsla för något och orkade inte vara uppe mer än ett par timmar om dagen.

Han gick och lade sig vid 15-16 på eftermiddagen.

”Säkert hundra liter blod”

Sjukdomen kan leda till levercancer men är inte dödlig så länge den behandlas – genom att tappa blod.

– När man tappas på blod bildar kroppen nytt och tar järn ur depåerna som finns runtom i kroppen. Första 1,5 åren gick jag varje vecka och tappade en halvliter, vid det här laget nu har det nog blivit säkert hundra liter. Redan efter några veckor började jag märka en enorm skillnad, en euforisk glädje. Världen öppnades, det var en fantastisk känsla, säger han i Cancerpodden.

Sjukdomen är sällsynt, när Mikael Rickfors fick diagnosen vid 2005 gick han ut i bland annat Aftonbladet och berättade för att sprida ordet om den.

Tappas på blod varannan månad

Sjukdomen har brutit ned brosket i höfter och ett knä och tvingat fram smärtsamma operationer.

– Jag fick en rejäl infektion i själva knäprotesen och låg tre månader med intensiv antibiotikabehandling. Då var det ibland så att jag tappade tron… Vid en rond då jag var drogad och konstig hörde jag hur läkaren sa: nej, jag tror inte att vi klarar den här killen. Det var inte så kul att höra. Det var en verkligt jobbig period med feber, många konstiga hallucinationer och mycket morfin, säger han.

I dag tappas han på en halvliter blod varannan månad, och gör en scanning av levern två gånger om året. Han har också järnkoll på kosten.

– Inte något med för mycket järn i, som rött kött eller för mycket rödvin som jag tycker är så gott. Röda blodiga biffar är inte bra, tyvärr är det det bästa jag vet. Sedan köper jag bara ekologiskt, det är cancerframkallande gifter i vissa produkter, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM