Sofi Fahrman om förlossningen: Läkaren var full

1 av 3
NÖJE

Sofi Fahrman har inte valt att prata om sin förlossning – fram tills nu.

I sin podcast ”Trettio plus trevar” beskriver hon att den var som tagen ur en skräckroman.

– Det finns en anledning till att det är fyra år sedan och att jag nu kan prata om det, säger hon.

När Sofi Fahrman, 37 fick sitt första barn Lily, i dag 3, var hon och dåvarande maken Nick Zijlstra, 43, bosatta i Schweiz.

Sjukvården där ska vara ”fullt jämförbar med den i Sverige”, enligt den svenska ambassaden i Bern. Det var dock inte något som Sofi Fahrman märkte av när det var dags att föda.

I podcasten ”Trettio plus trevar” berättar modeprofilen att hon först möttes av ett omodernt och i stort sett nedsläckt sjukhus, där knappt någon var på plats.

När Fahrman sa att hon ville ha epiduralbedövning (ryggbedövning) fick hon förklarat för sig att det inte fanns någon läkare på sjukhuset som kunde ge henne det.

– Så de ringer in en tant på fredagskvällen. Och hur full tror du att hon är när hon kommer? Hon letar efter sina glasögon som sitter på huvudet, säger Sofi Fahrman i podcasten.

– Där och då är jag snurrig i mina värkar och i det onda. Jag känner bara att hon får göra sitt bästa. Vilket hon också gjorde, i trettio minuter stack hon mig fel.

Ingen kunde göra kejsarsnitt

Samtidigt som hennes make stod bredvid och svettades av nervositet lyckades sköterskan till slut få det rätt. Ungefär då förstod paret att de valt fel sjukhus.

Och värre blev det.

När Fahrman frågade efter lustgas erbjöds hon i stället lite örter att tugga på. När hon sedan började kräkas fick hon dropp för att ersätta vätskeförlusten, men även då gick det mesta fel.

– De sätter droppen på fel hastighet så jag sväller upp som en ballong, berättar Fahrman.

Till sist konstaterade personalen att både Sofi och barnet i magen mådde så dåligt att det måste till ett akut kejsarsnitt. Men inte heller i det fallet fanns det någon på sjukhuset med den kompetensen.

”Vad fan har ni pysslat med?”

På lördagsmorgonen ringde man in sjukhuschefen.

– Han kommer in i sina lördagspyjamaskläder. Han har alltså blivit inringd på studs, säger Sofi Fahrman.

Personalen pratade bara franska, och Sofi berättar att hon knappast förstod ett ord av det som sades, men Nick översatte en del.

– Då säger läkaren: ”vad fan har ni pysslat med, har ni lekt sjukhus, eller? Ungen måste ut nu. Då la han sig på mig och tryckte ut ungen.

Efter omständigheterna gick allting bra, men Sofi kommer gissningsvis aldrig glömma mardrömsförlossningen i Schweiz.

– Det var ett skräckdrama, konstaterar Sofi Fahrman.

ARTIKELN HANDLAR OM

Graviditet

Schweiz