Pamela Anderson vädjar i öppet brev: Hjälp Assange

”Det här är ett nödläge”

1 av 3 | Foto: Francois Mori / AP TT NYHETSBYRÅN
NÖJE

En middagsinbjudan till Frankrikes president och ett utlovat kärleksbrev till Kina.

Det är delar av innehållet i det brev som Pamela Andersson skrivit – för att hjälpa Julian Assange.

”Jag vänder mig nu, ärlig och diplomatisk, till ledare som kan göra skillnad för Julian”, skriver hon i brevet.

Den före detta playboymodellen Pamela Andersson har kopplats ihop romantiskt med visselblåsaren Julian Assange, mest känd för sitt engagemang i sajten Wikileaks. I ett öppet brev på sin hemsida vädjar hon nu för att världsledare ska hjälpa Assange. I brevet beskriver hon Assange som modig och som en man som stått upp för rättvisa och sanning.

Efter att ha fått asyl av Eucador i augusti 2012 befinner sig Assange på Ecuadors ambassad i London. Lämnar han ambassaden riskerar han att gripas av brittisk polis.

I sitt brev riktar Pamela skarp kritik mot Storbritanniens premiärminister Teresa May innan hon framför sin vädjan.

”Det här är ett nödläge! Jag vänder mig nu, ärlig och diplomatisk, till ledare som kan göra skillnad för Julian”, skriver hon.

Vädjar till Frankrikes president

Pamela Andersson bjuder bland annat in Frankrikes president Emmanuel Macron och hans fru Brigitte Trogneux till en middag där hon vill diskutera Assanges situation i samband med att hon själv öppnar en vegansk restaurang i Frankrike.

”Gör mig sällskap dagen dörrarna öppnas så ska vi sitta och äta god mat och diskutera vad som kan göras för Julian. Frankrike skulle kunna visa sin styrka och så kan även ni, om ni ger Julian asyl”, skriver hon.

”Ett kärleksbrev till Kina”

Hon vädjar även till USA:s president Donald Trump och hans dotter Ivanka Trump samt till Kina.

”Vi måste jobba tillsammans för en bättre värld. Jag kommer att skriva ett kärleksbrev till Kina. Jag ska resa dit och upptäcka Kina och representera landets styrkor för världen. Jag är säker på att Kina kan vara en symbol för fred och styrka i världen och göra det rätta. Kina skulle kunna hjälpa Julian”, skriver hon.

Hon avslutar brevet med en dikten ”Invictus”, skriven av den engelska poeten William Ernest Henley, som hon riktar till Assange, följt av orden:

”I love you, Pamela”.

ARTIKELN HANDLAR OM