Michael Nyqvist död

Hustruns kärleksgest – skapade Michael Nyqvists stiftelse

Av: 

Mathilde Albinsson

NÖJE

Stiftelsen till Michael Nyqvists minne startades på hustrun Catharinas initiativ.

I styrelsen sitter flera kända skådespelare, såväl svenska som internationella, som stod familjen nära.

– Initiativet kommer från Catharina, som har startat stiftelsen för att kunna fortsätta Michaels livsgärning på ett sätt som hon, hans barn och nära vänner tror att han hade uppskattat mycket själv, säger Thomas Perlmann, stiftelsens talesperson.

Skådespelaren Michael Nyqvist gick hastigt bort den 27 juni efter en tids sjukdom.

I begravningsannonsen aviserades en nybildad stiftelse till hans minne, ”Michael Nyqvists stiftelse för främjande av skådespelarkonst som enande kraft”.

Initiativtagare till stiftelsen är hans änka, Catharina Nyqvist Ehrnroot.

– Michael själv kände sig inte alls färdig med vare sig livet, sin livsgärning eller karriär och hade så mycket kvar att ge och tillföra. Det här har vuxit fram utifrån den insikten med Catharina som initiativtagare, för att starta en stiftelse som ger möjlighet att på ett sätt fortsätta Michaels livsgärning, säger stiftelsens talesperson, Thomas Perlmann.

”Låg honom nära om hjärtat”

Thomas Perlmann, professor på Karolinska institutet, var vän med Michael Nyqvist sedan tonårstiden. Han förklarar att stiftelsen inte har bildats på skådespelarens uppmaning, utan är helt och hållet Catharinas initiativ.

– Det var inte hans eget initiativ, men det är väldigt mycket med utgångspunkt från vad han har pratat om. Han hade ett väldigt starkt intresse för skådespeleri, som ett sätt att skapa bättre kommunikation mellan människor och föra människor närmare varandra och att lösa konflikter.

Det har tidigare framkommit att stiftelsen sannolikt kommer dela ut stipendier för att uppmärksamma eller stötta personer som verkar i Michael Nyqvists anda.

– Det är något som låg honom väldigt nära om hjärtat och den här stiftelsen är då ett sätt att försöka bygga på den visionen, säger Thomas Perlmann.

Tunga namn i stiftelsen

I styrelsen sitter flera kända skådespelare, såväl svenska som internationella, som stod familjen nära. Några av dem är Pernilla August, Anthony Edwards och Jens Orback.

– Catharina har rådgjort med nära vänner och kommit fram till de här personerna, som sedan har tillfrågats. Samtliga tillfrågade har sagt ja och dessutom uttryckt att de känner sig oerhört hedrade och positiva till att delta i det här arbetet. Det är med stor entusiasm som de här personerna har tackat ja, säger Thomas Perlmann.

Michael Nyqvist blev 56 år gammal. Han begravs fredagen den 21 juli i Katarina Kyrka i Stockholm. I begravningsannonsen uppmanar familjen begravningsgäster och andra att skänka pengar till stiftelsen i stället för att köpa blommor.

ANNONS EXTERN LÄNK

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

NordicFeel

Publisert:

LÄS VIDARE

Izabella Scorupco: ”Jag har aldrig upplevt en sån här sorg förr”

ÄMNEN I ARTIKELN

Michael Nyqvist död

Michael Nyqvist