Christina Lindberg tvingas betala miljonbelopp – efter skattefusk

Krävs på 1,4 miljoner kronor

NÖJE

Dansbandsstjärnan Christina Lindberg, 48, åker på en rejäl skattesmäll.

Nu krävs hon på 1,4 miljoner – Skatteverket anser att hon i flera år har blandat ihop privata utgifter med sitt artisteri. 

Bland annat hävdar Skatteverket att ett köp av en lyxklocka i själva verket var bluff – det var i själva verket lön till Christina Lindberg.

1 av 2 | Foto: KARIN TÖRNBLOM
Christina Lindberg.

Dansbandsstjärnan Christina Lindberg, 48, har försökt att dra av utgifter som hon och familjen haft då de har varit i Spanien, som restaurangbesök och matinköp. Sångerskan har hävdat att det har varit representation, men Skatteverket anser det inte nog styrkt att utgifterna har ett samband till bolagets intäkter.

Skatteverket har dessutom slagit ned på flera avdrag. Förutom flygbiljetterna till Spanien och inrikesflyg är det kostnader för parkering, vägtullar, alkohol och mat på flygplatser, taxiresor med mera.

Men Christina Lindberg har hävdat att kostnaderna för kost och logi avser underleverantörer. När Skatteverket bett artisten förklara varför Spanienresorna ska vara avdragsgilla har hon svarat: ”För att jag ostört och billigare ska kunna repetera mina uppträdanden”.

Tog med barn till Spanien – hittade ingen barnvakt

Hon uppger även att hon skriver sin musik i Spanien och gör uppträdanden där.

Lindbergs barn har följt med på resorna och medverkat vid repetitionerna. Artisten hävdar att det inte har gått att ordna tillsyn av dem på annat sätt.

En annan sak som Skatteverket finner anmärkningsvärt, och osannolikt, är att Lindberg köpt en exklusiv klocka, en Breitling Cronograf, för att använda som mätinstrument vid skorstensjobb. Klockan ska ha kostat 20 000 kronor, vid nyköp är priset 140 000 kronor. Vid betalningen har referenstexten ”lön timanställd” angetts. Dessutom var klockan tvungen att lagas, vilket ska ha skett före köpet.

Lindberg har försökt att dra av samtliga utgifter som rör lyxklockan, men Skatteverket tror att klockköpet är en bluff och att underlaget har skapats för att betala ut lön till sångerskan.

Sångerskan har även bland annat, förgäves, försökt att göra avdrag på en gräsklippare och plog på parets gård.

Ville ha en rökhund – Skatteverket sa nej

Skatteverket har sagt nej till en hund som ska spåra rök, det som har dragits av är hundfoder och hundgodis. Några kostnader för särskild utbildning för rökhund eller liknande har inte skett, enligt Skatteverket, som i stället tror att ”rökhunden” är utlägg för en vakthund, vilket inte har med artisteriet att göra.

Christina Lindberg har uppgett att parets två bilar, en Land Rover och en Mercedes-Benz, använts av underentreprenörer och att Land Rovern stått avställd sedan 2013. Därför har körjournal saknats. Skatteverket har dock via Bilregistret funnit att bilen besiktigats 2015 och 2016 och att den har gått 13 905 kilometer på sex månader, därför har Skatteverket tagit ut en bilförmån.

”Vi har kämpat”

Christina Lindberg har inte lämnat några synpunkter på de betalningskrav som Skatteverket har.

I en intervju med Nöjesbladet i september förra året berättade Lindberg om ekonomin och bolaget som hon driver tillsammans med maken Tommy:

– Vi har kämpat för att få bolaget att fungera. Men för mig har det aldrig varit viktigt med pengar. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att äga en Gucci-väska. Jag har inte alls den inställningen.

Hon förklarade att det då var svårt att enbart leva på musiken.

– Jag gör mycket andra saker och det är därför jag har överlevt. Jag följer många kollegor inom dansband och ser att det kan vara väldigt tufft. Jag hade också tur som gjorde ”De sista ljuva åren” och jobbade på efter det så det gick riktigt bra.

Nöjesbladet har sökt Christina Lindberg och hennes make.

ARTIKELN HANDLAR OM