Filmfestivalen i Cannes

För blott andra gången: en kvinna vinner Guldpalmen i Cannes

Lista: Här är pristagarna på årets filmfestival

Av: 

Jan-Olov Andersson

Ur vinnarfilmen ”Titane”.
Ur vinnarfilmen ”Titane”.

NÖJE

CANNES. Årets vinnare av Guldpalmen för bästa film blev den vilda, smått galna, franska filmen ”Titane”.

Norska Renate Reinsve utsågs till bästa skådespelerska och finska ”Kupé nr. 6” fick dela andrapriset med Irans mästerregissör Asghar Farhadi.

Tyvärr förstörde juryns ordförande Spike Lee all spänning genom att totalt göra bort sig och avslöja vinnaren nästan så fort han öppnade munnen.

Franska skådespelerskan Doria Tillier som ledde prisutdelningen bad Spike Lee att dela ut första priset. Hon menade förstås det första priset av många. Men Spike Lee missförstod totalt och började prata om att förstapriset gick till ”Titane”, innan han avbröts.

Efter det såg han lite stukad ur resten av prisutdelningen, även om han log lite skamset när han överlät åt de andra jurymedlemmarna att läsa upp de flesta vinnarna, för säkerhets skull.

Kvinnlig seger igen - efter 28 år

Julia Ducorneaus ”Titane” är blott den andra Guldpalmen som går till en kvinnlig regissör, den första var Jane Campion för ”Pianot”, men det var så länge sedan som 1993.

Den 37-åriga fransyskan har onekligen nästan lyckats skapa en egen genre med bara två filmer, ”Raw” (2016) med sitt kannibaltema och den här filmen som blandar skräck, våld, sex, hbtq-teman och en hel del annat på ett sällan skådat sätt.

Julia Ducournau har regisserat vinnarfilmen ”Titane”.

Helt tveklöst en omstridd vinnare, en del biobesökare lär nog bli mer chockade än roade.

Jag gillar den.

Julia Ducorneau kunde inte hålla tårarna tillbaka och var så i gasen att hon började tacktalet på engelska i stället för franska. Hon tog med sig skådespelarna Agathe Rousselle och Vincent Lindon upp på scenen.

Efteråt, på juryns presskonferens, sa Spike Lee:

– Det här var en historisk Cannesfestival. Inte för att jag fuckade upp prisutdelningen. Men för att det var en hyllning till att biografen är tillbaka, efter covid-19. Och för att vi kunde ge förstapriset till en film som är både genial och galen. Det är åtminstone första gången jag ser en kvinna bli gravid efter att ha legat med en Cadillac (skratt).

Nordiska pristagare

Kul med framgångar för våra nordiska grannländer. Både norska ”Världens värsta människa” och ”Kupé nr. 6” är väl värda sina priser.

Mest överraskad och smått skräckslagen när han fick priset, var skådespelaren Caleb Landry Jones.

Fuck… jag klarar inte av det här, sa han, innan han gick och tackade jurymedlemmarna.

Nu såg jag inte alla 31 debutfilmer, men kroatiska ”Murina” fick gärna vinna Camera d'Or för min del. Ett mycket starkt familjedrama som utspelas i ett fiskeläge vid kusten i Kroatien. Regissören Antoneta Kusijanovic var dock inte på plats för att ta emot priset. Dagen efter att jag träffade henne, höggravid, så skulle hon bila hem till Dubrovnik, födseln var planerad till en vecka senare.

I sidosektionen Un Certain Regard fick isländska ”Lamb” med Noomi Rapace ett specialpris som mest originella film.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till butiken


Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE

De största skandalerna i Oscarsgalans historia

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmfestivalen i Cannes

Jane Campion

Asghar Farhadi

Spike Lee

Noomi Rapace

Film