Avslöjar: Cissi Wallin utreds för förtal av Soran Ismail

Uppgifter: SVT panikklipper i Metoo-dokumentären

Medieprofilen Cissi Wallin är under utredning för förtal av komikern Soran Ismail, kan Aftonbladet avslöja.

Enligt uppgifter håller SVT på att i sista stund klippa om hennes dokumentär ”De rättslösa”.

”Vi är mitt inne i en intern arbetsprocess”, skriver programchefen Axel Arnö i ett sms.

Krönikören, författaren och opinionsbildaren Cissi Wallin, 36, utreds återigen för förtal efter inlägg på sociala medier. Anmälaren är komikern Soran Ismail, som under Metoo-hösten 2017 anklagades för flera fall av våldtäkt och sexuella trakasserier.

– Vi har lämnat in en anmälan och en förundersökning har inletts, säger advokat Johan Eriksson, som företräder Ismail.

– Jag vill inte gå in på exakt vad som skrivits i inläggen eftersom det skulle innebära ett upprepande av uttalanden som vi menar är brottsliga.

”Har fått enormt stor spridning”

En av posterna som är föremål för prövning publicerades i samband med att utredningen mot Soran Ismail lades ner i maj 2018, enligt vad Aftonbladet erfar.

”Vi vet vad du har gjort Soran, vi är många som tror på de modiga 4 som anmält dig”, skrev Cissi Wallin på Instagram då.

– Min klient har påverkats väldigt starkt av de här inläggen. De har fått en enormt stor spridning, och det är omöjligt att försvara sig mot det som påstås, säger Johan Eriksson.

Utredning leds av kammaråklagare Zilla Hirsch vid city åklagarkammare i Stockholm. Hon är förtegen om saken.

– Jag kan inte bekräfta eller dementera någonting. Men generellt kan jag säga att om jag beslutar mig för att inleda förundersökning så anser jag att det finns skäl att genomföra utredningsåtgärder för att klarlägga om brott kan ha begåtts.

Cissi Wallin.
Cissi Wallin.

”Blir anmäld hela tiden”

Till Aftonbladet säger Cissi Wallin att hon inte känner till polisanmälan från Soran Ismail.

– Jag har inte fått någon information över huvud taget. Det var en polis som ringde i somras gällande ett förtalsärende, men han gav inga detaljer.

– Kränkta män anmäler mig hela tiden. Det är ingenting som jag lyfter på ögonbrynen åt längre.

Wallin är aktuell med Metoo-dokumentären ”De rättslösa”, som hon gjort tillsammans med journalisten och författaren Maria Sveland. Filmen har beskrivits som en reaktion på att flera sexbrottsanklagade kända män gavs utrymme att tala ut i medierna.

– Det är tydligt att de som överlever sexuella övergrepp är både rättslösa och svikna av samhället på så många nivåer, har Sveland tidigare sagt i en kommentar.

På sociala medier kopplar Cissi Wallin samman ”De rättslösa” med dokumentären ”Persona non grata”, som skildrar Soran Ismails fall från komikertronen.

”I april satt jag och Maria Sveland hemma på varsin kammare och kände en enorm frustration efter att ha sett SVT:s ’Persona non grata’ en dokumentärserie där Soran Ismail i princip okritiserad fick gråta ut kring att ha blivit anmäld och anklagad för sexuella övergrepp”, skrev hon på Instagram i slutet av september.

Tycker du att det är problematiskt att din dokumentär sänds samtidigt som du utreds för förtal?

– Jag vet som sagt inte vad utredningen handlar om. Jag skrev om ”Persona non grata” och vad jag tyckte om den. Om det är förtal så vet jag inte om vi lever i en rättsstat längre.

Men du har ju också skrivit att du ”vet vad Soran har gjort”?

– Det är två helt olika saker. Dokumentären handlar inte om Soran. Under våren reagerade vi på flera publiceringar där anklagade män fick väldigt mycket plats i framförallt SVT. Det inspirerade oss att försöka balansera och berätta en annan del av historien.

Soran Ismail.
Soran Ismail.

SVT ändrar i dokumentären

SVT har köpt in Wallin och Svelands dokumentär. ”De rättslösa” har planerad premiär på SVT Play den 24 oktober. Men redan på måndag hålls en första visning på en biograf i Stockholm.

Källor uppger att det pågår ett intensivt arbete med att klippa om filmen på SVT.

Aftonbladet har i flera dagar sökt programchefen Axel Arnö för en intervju. Han har dock valt att enbart kommentera ärendet via sms:

”Det enda jag vill säga är att vi just nu är mitt i en intern arbetsprocess och därför har jag inga kommentarer.”

Cissi Wallin uppger att det har förts en dialog med SVT.

– Vi har såklart pratat och jobbat ihop med den ansvariga utgivaren för att hitta en version som fungerar på SVT. Det sker vid varje publicering, framförallt när det handlar om ämnen som kan vara känsliga.

I slutet av 2019 dömdes Cissi Wallin för grovt förtal av den tidigare Aftonbladet-kolumnisten Fredrik Virtanen. Det avgörandet har överklagats av båda parter. Spridningen av uppgifterna har även lett till att Justitiekanslern väckt åtal. En förberedande förhandling i målet ska äga rum i november.

Publisert:

LÄS VIDARE