Barncancerfonden

Isak Thern överlevde cancer – friade till flickvännen på Barncancergalan

Berättar för att inspirera andra

Av: 

Stina Dahlgren

NÖJE

Isak Thern blev fri från cancern, och friade till flickvännen.

Nu vill han att hans historia ska inspirera andra och väljer därför att berätta om den på Barncancergalan.

– Jag hoppas att de som tittar kan få inspiration till vad livet kan ge och att de kan hitta styrka i att se att något så jobbigt kan leda till bra saker också, säger Isak Thern.

När Isak Thern var 16 år gammal drabbades han av cancer. Läkarna upptäckte en tumör i lillhjärnan på honom.

– Den var väldigt aggressiv. Jag visste det inte då, men jag kollade upp det senare, och det var bara 20 procents chans att överleva, säger Isak.

Blivit friskförklarad

Idag är han 28 år gammal och har nyligen blivit helt friskförklarad. Han har genomgått otaliga undersökningar, blodprover, magnetröntgen, operationer, cellgifter och strålning för att bli av med sin cancer. Men precis som många andra barn som överlever cancer lever Isak i dag med biverkningar och komplikationer.

– Jag har mått väldigt dåligt över att jag vinglar, ser full ut, har svårt att tala, och jag har blivit både missförstådd och illa behandlad. Jag har blivit dömd på förhand för folk tycker att ”ja, men du ser ju frisk ut, det är inget fel på dig utan du är bara en dålig person”, säger Isak.

Isak Thern träffade Martina på Barncancergalan 2017 och snart planerar de att gifta sig.

Han påpekar att skadorna också kan vändas till styrkor, och i hans fall har det gjort att han själv inte dömer någon på förhand.

– Jag är medveten om att jag aldrig kan veta vad en annan människa har gått igenom. Det finns alltid en insida man inte vet om och saker de bär på.

Friade till flickvännen

2017 träffade han Martina på just Barncancergalan. Hon jobbade med att samla in pengar till Barncancerfonden, och det sa klick direkt.

– Två år efter att vi träffades så friade jag efter Barncancergalan på samma ställe där vi träffades första gången, säger Isak.

I dag är de sambos och väntar på att pandemin ska gå över så att de kan gifta sig. Isak jobbar som skådespelare och underhåller barn som går igenom cancerbehandlingar. Han arbetar också med frågor inom politiken och vill att de som överlever cancer ska få bättre stöd och hjälp även efter att man blivit friskförklarad.

Isak Thern fick cancer när han var 16 år gammal.

Isak Thern på Barncancergalan

I kväll berättar han sin historia på Barncancergalan, något han själv ser som en ära.

– Jag är väldigt tacksam och glad att få berätta min historia på bästa sändningstid, och jag hoppas att de som tittar kan få inspiration till vad livet kan ge och att de kan hitta styrka i att se att något så jobbigt kan leda till bra saker också, säger Isak Thern.

”Barncancergalan – det svenska humorpriset” sänds måndagen den 27 september klockan 20.00 på kanal 5 och på Discovery+.

ANNONS EXTERN LÄNK

Upptäck höstens nyheter från Carin Wester – handla hos Åhléns här

Åhléns

Isak jobbar som skådespelare och underhåller barn som genomgår cancerbehandling.
Publisert:

LÄS VIDARE

”Bonde söker fru” – så gick det sen för några av de största profilerna

ÄMNEN I ARTIKELN

Barncancerfonden

Barncancergalan – det svenska humorpriset