Hayden Panettiere om missbruket – kunde inte leva utan alkohol

”Nashville”-skådisens eget team la grunden för beroendet

Hayden Panettiere öppnar upp om sitt missbruk.

Ett beroende som nästan kostade henne karriären.

– Till slut började jag tappa kontrollen och i takt med att jag blev äldre blev droger och alkohol något jag inte kunde leva utan, säger hon till People.

Skådespelerskan Hayden Panettiere, 32, har kämpat mot ett svårt missbruk.

I flera år har hon, i hemlighet, varit beroende av alkohol och opioider, skriver People.

– Livet var på topp och jag förstörde det, säger hon till tidningen.

Vid sidan av kämpade hon också mot en förlossningsdepression.

– Jag trodde att jag hade nåt botten då, men så var det inte.

Fick ”lyckopiller” som 15-åring

Hayden Panettiere fick sin första roll som skådis i Hollywood när hon var elva år. När hon var femton började en person i hennes team ge henne ”lyckopiller” innan hon skulle gå röda mattan.

– Det skulle göra mig peppig under intervjuer. Jag hade ingen aning om att det var olämpligt eller vilken dörr det skulle öppna för mig när det kom till mitt beroende, säger hon till People.

Hayden Panettiere.
Hayden Panettiere.

Samtidigt som hennes karriär gick spikrakt uppåt började Hayden Panettiere dricka alkohol och ibland också ta opioider.

– Min räddning var att jag inte kunde bete mig hur som helst på inspelningar. Men till slut började jag tappa kontrollen privat och i takt med att jag blev äldre blev droger och alkohol något jag inte kunde leva utan.

Lämnade ifrån sig dottern

Hayden Panettiere fick 2014 en dotter och kort därefter drabbades hon av en förlossningsdepression, som hon också sökte hjälp för.

Men när måendet försämrades började hon bli allt mer beroende av alkohol för att klara av dagen, trots att hon inte druckit under graviditeten.

Hayden Panettiere fick 2014 en dotter tillsammans med ukrainske f d tungviktsboxaren Wladimir Klitschko.
Hayden Panettiere fick 2014 en dotter tillsammans med ukrainske f d tungviktsboxaren Wladimir Klitschko.

Hennes relation med Wladimir Klitschko, som är pappa till hennes barn, försämrades också den.

– Han ville inte vara nära mig, jag ville inte vara nära mig. Jag gjorde allt för att göra mig själv lycklig genom opioider och alkohol men efteråt kände jag mig alltid värre än vad jag gjorde innan. Jag var inne i en ond cirkel av självförstörelse.

När det var som värst kunde hon bara ”fungera med hjälp av alkohol”. 2018 tvingades hon ta beslutet om att låta dottern bo med Klitschko i hans hemland Ukraina.

– Det var det svåraste beslutet jag någonsin tagit. Men jag ville vara en bra mamma och ibland innebär det att man måste släppa taget, säger hon.

”Fått en andra chans”

Kort därefter drabbades hon av gulsot och blev inlagd på sjukhus där läkarna berättade att hennes lever var nära att ge upp.

Till slut bestämde sig Hayden Panettiere för att skaffa hjälp.

– Jag jobbade väldigt mycket med mig själv och tvingades vara helt ärlig, säger hon.

Skådespelaren berättar för People att hon gått igenom både traumaterapi och slutenvård för att bli frisk. Hon har också varit inskriven på rehab i åtta månader.

– Det har inte varit enkelt, det var väldigt mycket upp och ner. Men jag ångrar inte ens de mörkaste sakerna som hände mig. Jag är väldigt stolt över mig själv och jag känner att jag har fått en andra chans.

– Jag gör ett val varje dag och känner hela tiden efter hur jag mår. Men jag är bara så tacksam för att vara en del av den här världen igen, jag kommer aldrig ta den för givet igen, säger hon.

Hayden Panettiere i tv-serien ”Nashville”.
Hayden Panettiere i tv-serien ”Nashville”.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln