Cumberbatch om sitt livs roll: Var livrädd

Gunnar Rehlin/TT

Publicerad 2021-11-12

När inspelningen av ”The power of the dog” stängdes ner på grund av pandemin förde det paradoxalt nog Benedict Cumberbatch och hans familj närmare varandra.

– Vi filmade i Nya Zeeland, mina föräldrar kom dit och skulle vara där i tre veckor. Det blev i stället fem månader, säger Cumberbatch till TT.

”The power of the dog” är Jane Campions återkomst till filmens värld efter tolv år. Det är också första gången som den brittiske skådespelaren Benedict Cumberbatch arbetar med henne – ett samarbete som råkade sammanfalla med pandemin.

Av en ren slump hade Cumberbatchs föräldrar bokat in en resa för att besöka Cumberbatch i Nya Zeeland precis innan restriktionerna genomfördes. Nu fick familjen oväntat mycket tid ihop.

– Vi var verkligen tillsammans – min fru, mina barn, mina föräldrar. Vi var så lyckliga som hade ett hem långt borta från hemma, konstaterar han.

Jane Campions hyllade film utspelas i den amerikanska delstaten Montana 1925, men filmades i hennes hemland, där hon hittat magnifika landskap. Cumberbatch och Jesse Plemons spelar Phil och George, två bröder som driver en ranch. Phil är brutal och macho, George dämpad och belevad. När han gifter sig med Rose (Kirsten Dunst) och hon flyttar in på ranchen tillsammans med sin veke son uppstår snart konflikter.

”Gjorde det mycket värre”

Benedict Cumberbatch berättar att han hade svårt att hålla nerverna under kontroll inför sitt första möte med den nyzeeländska filmregissören.

– Jag var livrädd när jag skulle träffa Campion, denna filmiska ikon, säger han under ett möte på en soldränkt terrass vid lyxhotellet Excelsior på Venedigön Lido.

– Jag byggde upp det och gjorde det mycket värre än vad det borde ha varit. För hon var så lågmäld och vänlig och det som jag trodde var en audition var inte det. Hon hade redan bestämt sig.

Inför inspelningen bodde Cumberbatch på en riktig ranch i Montana i flera veckor. Han övade sig på att rida, lärde sig kasta lasso, han umgicks med djuren och lärde sig hur man tillverkar ett rep av läder.

– Och jag kunde njuta av naturen och stillheten. Att vakna upp varje morgon av att solen sken in genom fönstret, att lyssna på fågelsången, att vara ut och se detta fantastiska landskap, att få vara med om det var en gåva som den här inspelningen gav mig.

”Var en utmaning”

Cumberbatch talar varmt om Campion, om hur hon lät honom ”hitta” sin rollfigur, hur hon sade ”du kan komma på det själv”.

– Jag är en person som tycker om att vara snäll och vänlig mot människor. Det är ju inte Phil. Tvärtom. När inspelningen skulle börja introducerade Jane mig med orden ”det här är Phil”. Hon ville att jag direkt skulle vara synonym med karaktären.

– Det var en utmaning, men ibland är det bra att få utmaningar. Det gör att man håller intresset levande.

Rättat: I en tidigare version hade filmen ”Avengers: Infinity war” fått en delvis felaktig titel.

ANNONS