Komiker blev avbokad – på grund av showens namn

”Jättelöjligt”

Tito Salazar.
Tito Salazar.

”Vi är rasister” är namnet på Tito Salazars show som skulle ägt rum på humorklubben Big ben i Stockholm.

Men nu har restaurangägarna avbokat showen – på grund av namnet.

– Jag blev så jävla arg, det här är jättelöjligt, säger Tito Salazar till Aftonbladet.

En vecka innan Tito Salazar skulle gå upp på den klassiska humorklubben Big ben i Stockholm avbokades uppträdandet. Restaurangen ville helt enkelt inte förknippas med showens titel:

”Vi är rasister”.

Det var Göteborgs-Posten först med att berätta.

Enligt showens beskrivning handlar den om ”hur fördomsfulla människor med invandrarbakgrund kan vara” och ”hyckleriet bland de som är snabba med att dra rasistkortet”.

– De kanske inte förstår sig på stand-up helt och hållet och det är väl där skon klämmer, säger Tito Salazar till Aftonbladet.

Planschen för föreställningen.
Planschen för föreställningen.

”Klickade mig”

Det hela började med att Salazar fick en showtid på Big ben i Stockholm, en av landets mest inflytelserika humorklubbar. Klubben huserar i källaren till restaurangen med samma namn.

Då Salazar själv bor i Göteborg bad han en komikerkollega att sätta upp affischer. Överst på affischerna stod det ”The Big ben” och nedanför stod det ”Vi är rasister”.

– Då fick jag massor med sms och missade samtal från ägarna, de ville få tag på mig, säger komikern.

Han fick prata med en av restaurangägarna som bad honom att byta namn på showen. Det skulle räcka, menar Salazar.

– Sedan fick jag ett samtal till och då sa han helt enkelt ”du måste ta bort all grafisk design nu och showen blir inte av”. Och sen klickade han mig, säger Tito Salazar.

Big ben bemöter kritiken: ”Sorry, det går inte”

Tomas Bonderud har övergripande ansvar för humorklubben, som är avskiljd från restaurangdelen. För GP berättar Bonderud att han inte hade något att göra med avbokningen.

– Det är helt på restaurangens initiativ. Det är uppenbart ett ironiskt namn på showen. Men detta visar på behovet av shower som denna, samt hur laddat vissa ord är och vilken rädsla det finns för vissa ord i en allt mer polariserad värld, säger han till tidningen.

Ägaren som, enligt Göteborgs-Posten, tog beslutet att ställa in showen är Aca Kojadinovic.

– Det är bara på grund av rubriken som avbokningen skedde. Det står tydligt, Big Ben – och sen ”vi är rasister”. Jag känner Erik, en av komikerna som kör samma kväll, jag har sett Tito även om jag inte känner honom personligen. Jag har ingenting emot grabbarna. Men det här är fel, folk kan feltolka det, säger Kojadinovic till tidningen.

Han fortsätter:

– Allt annat hade varit ok. Vi har haft standup här i sjutton år. Men nu ser det ut som om Big ben är rasister, sorry, det går inte. Kanske kan man reparera detta på något vis, byta namn på föreställningen, jag vet inte.

”De är väl rädda”

Tito Salazar är besviken över att inte få uppträda på den populära humorklubben, men har viss förståelse för beslutet.

– Ägarna har varit med om ett drev där många pratade illa om Big ben på internet för att deras komiker är så himla frispråkiga och det tror jag att de försöker undvika nu, säger han och fortsätter.

– Även om jag är arg så förstår jag att de inte vill ha liknande drev mot sig igen, de är väl rädda.

Trots den inställda showen på Big ben, blir Stockholm inte utan ”Vi är rasister”. Kort efter avbokningen dök nämligen nya förfrågningar upp.

– Nu har två andra arrangörer hört av sig till mig och frågat om jag vill köra showen hos dem, så jag blev jätteglad, säger Tito Salazar till Aftonbladet.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN