Draken och Sjöbjörnen fick lämna ”Masked singer”

Ledtrådarna, låtarna och panelens gissningar – här är allt om semifinalen av TV4:s nya tv-show

Uppdaterad 2022-01-31 | Publicerad 2021-05-14

Draken och Sjöbjörnen tvingades lämna ”Masked singer” – och missar därmed finalen.

Flera av panelmedlemmarna lyckades gissa rätt på vilka som gömde sig under maskerna.

Här är ledtrådarna – och alla gissningar.

Voododockan, Draken, Enhörningen, Sjöbjörnen och Godisautomaten gjorde upp i fredagens ”Masked singer” och kändispanelens Felix Herngren, Nour El-Refai, Måns Zelmerlöw och Pernilla Wahlgren fick ur sig mängder med gissningar om vilka som kunde gömma sig bakom maskerna.

Till slut blev det Draken och Sjöbjörnen som fick lämna i semifinalen.

– Jag har alltid ställt för höga krav på mig själv och inte vetat om jag kan sjunga. För den enda rösten jag inte kan avgöra om den är bra eller inte, det är min egen. Det är så konstigt, säger personen bakom Sjöbjörnen till Aftonbladet.

Vilka det var får du veta om du fortsätter läsa. Varning för spoilers för här är ledtrådarna, panelens gissningar – och vilka som faktiskt gömde sig under Draken och Sjöbjörnens masker.

Panelen i ”Masked singer” bestående av Felix Herngren, Nour El-Refai, Måns Zelmerlöw och Pernilla Wahlgren. Längst bak programledaren David Hellenius.

Voodoodockan

Voodoodockan

 • Låt: Shakira – ”Waka waka”
 • Möjliga ledtrådar:
  Boxning, fotbollsspelaren Anders Svensson, en guldren.
 • Ledtrådar som Voodoodockan säger:
  – Min relation till panelen har varit fantastisk från start. Jag trodde nog att Felix skulle känna igen mig, han och jag har ändå haft en kreativ relation. Jag har faktiskt blivit champion i en och annan musiktävling, även om det här inte är det jag gör bäst. Jag vet allt om hur man eliminerar så att det bli god underhållning. Och i en sån här tävling har jag säkert nytta av min idrottsbakgrund. Det är nästan som en besvärjelse. Jag ställer aldrig upp för att förlora. Och när min resa har blivit så här lång, då vill jag vara med hela vägen. Jag är lika laddad som inför en VM-final. Men vad som händer i kväll är ett oskrivet blad. Det här dramat, det kan sluta hur som helst.
 • Panelens frågor:
  Felix Herngren: Har du sysslat med politik någonting?
  – Jag har absolut varit en del av det politiska spelet.
  Nour El Refai: Har vi någon relation till varandra?
  – Vi är närmare varandra än vad du tror.
 • Panelgissningar:
  Felix Herngren: Att vi har haft en kreativ relation... jag har jobbat med Zlatan en gång faktiskt. Men det finns en person faktiskt som jag tror att detta kan vara, som är riktigt lång, som jag har haft en kreativ relation med ett tag. Jag tror att det här kan vara programledaren för ”Parlamentet”, Anders S Nilsson.
  Nour El Refai: Jag har en väldigt lång vän som också är en kreativ person och som har jobbat med Felix. Jag tänker att det skulle kunna vara Björn Gustafsson.
  Måns Zelmerlöw: Vi har tre nålar, och så är det Anders Svensson här. Någon jag vet att han hänger med och framför allt spelar padel med är trestegshopparen Christian Olsson. Sedan har jag ett annat spår. Det var mycket fokus på Sovjet förra veckan. Någon som spelade VM-final nämnde han också, VM-finalen 1991 mot Sovjet, det var någon som tog pucken i egen zon och avgjorde den och Sverige vann VM-guld, nämligen Mats Sundin. Och han är också jättelång.
  Pernilla Wahlgren: Jag vill att det ska vara Jens Hultén.

Draken

Draken

 • Låt: Jessie J – ”Mama knows best”
 • Möjliga ledtrådar:
  Temperament, bild på Anders Jansson i ”Let’s dance”.
 • Ledtrådar som Draken säger:
  – Mycket konstigt har man hört bakom masken. Jag kan ha sagt en del om Måns, så det är klart att han får säga saker om mig. Mitt mål var att inte åka ut först. Nu vill jag ta hem pokalen. Tävlingsdräkten har blivit en del av mig och den som har presterat på ett sätt jag inte trodde var möjligt. Det här är inte min gren, men nu vill jag inte missa finalen. Den här drömmen får inte sluta här.
 • Panelens frågor:
  Måns Zelmerlöw: Vad är det specifikt som du har sagt om mig?
  – Jag kommenterade dig när du kommenterade.
  Pernilla Wahlgren: Jag tänker att det kan vara en supermorsa med många barn, Mia Parnevik. Har du många kända människor i din familj?
  – För mig är de kända, men kanske inte för er.
 • Panelgissningar:
  Pernilla Wahlgren: Då sprack det, då är det ju inte Mia Parnevik.
  Nour El Refai: Någon som är aktuell i ”Let’s dance” och som postar väldigt mycket om det på sociala medier är ju Keyyo. Hon känns rätt i ålder, det känns som att det är en ung person.
  Måns Zelmerlöw: När jag kommenterat, då tänker jag Eurovision. Carolina Norén kommenterar också Eurovision fast på Sveriges Radio.
  Felix Herngren: Just den där ultraljudsbilden som jag fick förut, något med barn. Det finns en kvinna jag har spelat in en serie ihop med där hon skulle ha barn, och det är Petrina Solange.

Godisautomaten

Godisautomaten

 • Låt: Laleh – ”En stund på jorden”
 • Möjliga ledtrådar:
  Pernilla Wahlgren, USA:s flagga.
 • Ledtrådar som Godisautomaten säger:
  – Nu stiger temperaturen i den här tävlingen. Det kan tydligen jag bedöma. Kärt barn har många namn brukar man säga. Och i så fall tycker panelen om mig. Jag har varit ute på djupt vatten förut och lyckats vinna. Och vatten är också viktigt för att musiken ska få färg. Tävlingar är inte min grej egentligen. Trots mitt jobb tycker jag inte om när folk tappar masken. Även om jag skulle vinna får jag väl inte någon musikkarriär helt automatiskt, men visst skulle det vara kul att göra lite låtar till mig själv och visa en ny sida. Nu ska jag göra allt för att komma till final. Det här ska bli godisautomatens stund på jorden.
 • Panelens frågor:
  Pernilla Wahlgren: Ola Forssmed har jag jobbat väldigt mycket med. Kroppsformen är ju hans. Har vi jobbat ihop?
  – Ja, det har vi gjort, och det ledde till mycket skratt.
  Nour El Refai: Är du bra på att laga mat?
  – Många tv-tittare har fått se vad jag kan i köket.
 • Panelgissningar:
  Pernilla Wahlgren: Nej men det är Ola!
  Nour El Refai: Nu är jag lite inne på ett annat spår. Du sjunger så fruktansvärt fint, är det Victor Leksell? Men sedan kom det nya ledtrådar, är det Tareq Taylor?
  Felix Herngren: Jag tänker på det här med resan över Atlanten, kan det vara Viktor Frisk.
  Måns Zelmerlöw: Vad tror ni om Albin Lee Meldau?

Sjöbjörnen

Sjöbjörnen

 • Låt: David Guetta, Usher – ”Without you”
 • Möjliga ledtrådar:
  En trafikkon, hårspray, övervakningskamera.
 • Ledtrådar som Sjöbjörnen säger:
  – Panelen har verkligen haft olika teorier om vem jag är. Ett av mina starkaste minnen är när Pernilla sa att hon ville ta med mig hem. Men för mig har Pernilla alltid varit som en del av familjen. Aldrig trodde jag väl att jag skulle gå till semifinal i en sångtävling. Det känns helt bak och fram. Visst har jag många guld, men det här loppet vill jag verkligen vinna. Nu gäller det att lägga in en växel till.
 • Panelens frågor:
  Pernilla Wahlgren: Är vi släkt?
  – Det beror på vad man väljer för etikett.
  Felix Herngren: Om du måste välja, motor eller musik?
  – Då väljer jag motorer, för det är inte jag som styr.
 • Panelgissningar
  Pernilla Wahlgren: Jag tänker att om det är Anders Bagge så har han ju samma efternamn som min brors exfru Laila Bagge.
  Måns Zelmerlöw: Jag är inne på samma linje som Pernilla, många guld tror jag är många guldskivor, och det här med motorintresset, sitter inte han på Ekerö eller så och så åker han runt på sin traktor?
  Nour El Refai: Jag tycker att det är svårt med Sjöbjörnen, jag har också varit inne på Anders Bagge men jag vet inte om han sjunger så här. Jag går på att det är någon i Pernillas familj, att det är någon av brorsorna. Hon känner ju inte ens igen sin egen mor i fårdräkt, men hon dras ju till Sjöbjörnen.
  Felix Herngren: Jag tror att det är Kenny Bräck.

Enhörningen

Enhörningen

 • Låt: Fleur Fast – ”Sax”
 • Möjliga ledtrådar:
  En hårborste, kakor och bullar.
 • Ledtrådar som Enhörningen säger:
  – Att få beröm för sin sångröst är helt fantastiskt. Och att en enkel enhörning kan väcka sådana känslor, det trodde inte jag. Vilka fredagar det har varit, så coolt att varje vecka få träffa sin största förebild. Jag har en tävlingsrutin som få andra i det här gänget och jag älskar att lära mig nya saker, men jag har nästan aldrig varit i en final. Jag har fått blackouter bakom masken och jag tänker hela tiden katastroftankar. Tänk om jag snubblar i hästskorna, tänk om jag tappar texten, det kan ju verkligen spela roll. Nu kan jag se mig själv på större scener. Varför inte Melodifestivalen? Men, mitt första mål är att galoppera till final.
 • Panelens frågor:
  Måns Zelmerlöw: Har du någon hit?
  – Jag har en låt som har streamats flera miljoner gånger.
  Nour El Refai: Är det Måns Zelmerlöw som är drömprinsen som du pratat om?
  – Det är faktiskt inte du som är drömprinsen Måns.
 • Panelgissningar
  Måns Zelmerlöw: Jag står kvar vid Ellen Bergström ändå.
  Nour El Refai: I inslagen får man för sig att du har dubbat mycket och gör tecknade röster. Rösten till Elsa i ”Frost” med en av de största låtarna är ju Annika Herlitz, den är ju jättestreamad.
  Felix Herngren: Någon som beundrar David Hellenius, kan det vara någon programledare på TV4? Jag vet att Maria Forsblom har varit väldigt förtjust i dig.
  Pernilla Wahlgren: Av alla de här ledtrådarna sammanlagt så lutar det åt Ellen Bergström, men jag har ingen aning om att hon sjungit in någon låt.

Hen gömde sig under Drakens mask i ”Masked singer”

Alla i panelen förutom Felix Herngren gissade på att det var Johanna Nordström, 25, som gömde sig bakom masken.

Pernilla Wahlgren, Måns Zelmerlöw och Nour El Refai hade rätt – det var komikern och skådespelaren som var Draken.

– Den där jäkla masken alltså. Den väger ju ton. Den väger så mycket att det var helt sjukt, jag har haft ont i rygg och nacke och alltihop. Men det har varit en otrolig trygghet att ha den, jag hade aldrig gjort det annars. Alltså aldrig i livet, säger hon till Aftonbladet.


Ledtrådarna förklarade:

 • Vi såg en musikvideo med artisten Beck – det är ju polismannen Beck som är Johannas idol, och det drömjobbet utför han i rock.
 • Draken har skapat egna budord – det gjorde Johanna i ett humorprogram i P3.
 • Johanna har pratat politik på bästa sändningstid – i programmet ”Parlamentet”.
 • Karriären började som kommentator – Johanna blev känd för sitt Twitterkonto där hon bland annat kommenterade Melodifestivalen.
 • Vi såg siffrorna 114 14. Det är numret till polisen och Johannas show heter just ”Ring polisen”.
 • Komikern Anders Jansson syntes på bild. Johanna har imiterat hans karaktär Tiffany Persson.
 • Kollegan och turnékompisen som berättade om Johanna var komikern Messiah Hallberg.

Hen gömde sig under Sjöbjörnens mask i ”Masked singer”

När det stod klart att Sjöbjörnen skulle åka ut höll Felix Herngren fast vid Kenny Bräck. Nour El Refai gick tillbaka till en tidigare gissning, Ola Rapace. Måns Zelmerlöw och Pernilla Wahlgren gissade på Anders Bagge.

Och det var ingen mindre än musikproducenten, låtskrivaren och ”Idol”-jurymedlemmen Anders Bagge, 53, bakom masken.

– När de frågade mig så visste jag inte riktigt vad jag tackade ja till. Det här var nog det dummaste jag har gjort. Sedan tänkte jag att det här nog var det bästa jag har gjort. Och sedan tänkte jag att det är det konstigaste jag har gjort. Det har varit så mycket tankar, både negativa och positiva, säger han till Aftonbladet.

Även om han inte fick studiopublikens röster har Sjöbjörnen varit tittarnas favorit – i Aftonbladets omröstning hamnade han i topp med i skrivande stund 32 procent av rösterna.


Ledtrådarna förklarade:

 • Anders gick från löparspår till andra typer av spår – nämligen skivspår, som finns på klassiska vinylplattor.
 • Vi såg en våg – både en symbol för rättvisa eftersom han sitter i juryn i ”Idol”, och han har också berättat om kampen för att få ned i vikt.
 • Låten ”All by myself” var en ledtråd – det var ju en hit med Céline Dion som Anders Bagge arbetat mycket med.
 • Även låten ”Happy” och ordet ”lycklig” var ledtrådar. Anders var med i gruppen Legacy of Sound som hade en stor hit med ”Happy” på 90-talet.
 • Hans liv har varit rena cirkusen, särskilt när ett tv-team följde Anders och hans fru Johanna i serien ”Cirkus Bagge”.
 • Anders ser Pernilla som ”en del av familjen”. Pernilla Wahlgren har jobbat både med Anders pappa och hans bror, båda i musikbranschen.

ANNONS