Darth Vader dog med covid-19

David Prowses dotter: Restriktionerna gjorde att vi inte kunde ta farväl

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Darth Vader-skådespelaren David Prowse dog i sviterna av corona.

Det berättar hans dotter Rachel för The Sun:

– Det är hemskt att coronarestriktionerna ledde till att vi inte kunde träffa honom och säga farväl, säger hon till tidningen.

David Prowses dotter Rachel, 50, berättar för tidningen The Sun att hennes pappa, som också hade diagnostiserats med Alzheimers sjukdom, dog i sviterna av covid-19.

Prowse, som spelade rollen som Darth Vader i de första tre ”Star Wars”-filmerna, hade vårdats för sjukdomen i två veckor på sjukhus innan han till slut somnade in.

– Han kanske såg läskig ut men som person var han en väldigt öm, snäll och generös man. Han var verkligen en vänlig jätte. Och för oss var han pappa, säger Rachel till The Sun.

David Prowse.
Foto: Wikimedia Commons
David Prowse.

Fick inte ta farväl

Prowse, som också gjorde roller i tv-serier som ”Helgonet”, ”Department S”, ”Space 1999” och ”Doctor Who” hade även en karriär som tyngdlyftare, bodybuilder och personlig tränare och tränade bland andra skådespelaren Christopher Reeve inför sin roll i ”Stålmannen”. David Prowse blev 85 år gammal och familjen sörjer att de aldrig fick möjlighet att träffa honom en sista gång.

– Det är hemskt att coronarestriktionerna ledde till att vi inte kunde träffa honom och säga farväl, säger hans dotter Rachel till The Sun.

– Men när vi åkte för att hämta hans tillhörigheter från sjukhuset sa sköterskan vilken häftig man han var. Han var en sån extraordinär karaktär. Han hade älskat att se sig själv trenda på Twitter, säger dottern till tidningen.

Hamill: ”Mycket mer än Vader”

Efter att Prowses död blev känd har flera kollegor från ”Star Wars” uttrycks sin sorg i sociala medier. Mark Hamill, som spelade Luke Skywalker, skriver på Twitter:

”Så ledsen över att höra att David Prowse har gått bort. Han var en vänlig man och mycket mer än Darth Vader. Skådespelare-make-far-belönad med medalj av drottningen-tyngdlyftningsmästare och säkerhetsförebild. Han älskade sina fans lika mycket som de älskade honom”.

Till den officiella ”Star Wars”-sajten säger filmskaparen George Lucas:

– Han fick Vader att stå upp från manussidorna och bli till kött och blod på filmduken, med en imponerande fysik och rörelsemönster som matchade intensiteten av Vaders närvaro.

Publicerad:

LÄS VIDARE