Efter sammanbrottet: Fredrik Eklund släpper ny bok

Ett sammanbrott fick Fredrik Eklund att börja reflektera över livet som fastighetsmäklare i New York, om att förlora sina ofödda barn och om barndomen i Sverige.

Nu skriver han en personlig bok om kraschen.

– Jag visste inte att jag kunde vara så ledsen, säger han.

Den 19:e september släpps Fredrik Eklunds nya bok ”Fredrik 2.0: Året då jag återfann mig själv" (Ekerlids förlag). Han beskriver den som en memoar, trots att han, som han själv säger, ”kanske är för ung för det vid en ålder av 40 år”.

– Med den här boken vill jag titta på insidan och titta tillbaka på min barndom. Den handlar delvis om min inre kamp mellan Sverige och USA, och att jag aldrig riktigt lyckats överkomma den. Allt har gått så fort och jag har aldrig tagit mig tid att sätta mig ner och reda upp det här, säger han.

För 13 år sedan flyttade Fredrik Eklund till New York, och gick från att vara okänd till att bli toppmäklare, och en stjärna i TV-serien ”Million Dollar Listing”. Hans debutbok ”Sälj!” blev en succé, men trots alla framgångar började Fredrik känna sig vilsen. I jämförelse med ”Sälj!” blir den nya boken mer personlig, rå och känslosam.

– Den handlar om det senaste året, och hur jag hittade tillbaka till mig själv. Året började väldigt dramatiskt med ett sammanbrott, säger Fredrik Eklund.

”Sammanbrott under TV-inspelning”

Sammanbrottet skedde under en tv-inspelning, men Eklund är hemlighetsfull kring detaljerna som ledde fram till det. Hela resan från och med sammanbrottet i början av förra året, fram till årets slut, benas istället ut i boken.

– Jag grät ibland när jag skrev saker i boken, och de få människor som har läst den har blivit väldigt känslomässiga. Det var en sådan bok jag ville skriva och det var en sådan bok som behövde komma nu från mig för att gå vidare, säger han.

Fredrik och maken Derek Kaplan förlorade sina ofödda barn när surrogatmamman som bar barnen fick ett missfall. Det var något som tog väldigt hårt på honom och är en av anledningarna bakom sammanbrottet. I boken väljer han att gå på djupet och berätta om den jobbiga tiden.

– Som par var det förstås jobbigt för oss båda men Derek har ju en son och han tog det mycket bättre än vad jag har tagit det. Han är som de flesta: ”det är bara att försöka igen, det kommer hända, och man ska inte ge upp”. Jag var varit mycket mer dramatisk, säger han och fortsätter:

– Jag visste inte att jag kunde vara så ledsen. Det triggade massa andra saker i mig om min barndom och hur jag ser på mig själv, säger han.

Designen till bokomslaget står hans bror, författaren och poddaren Sigge Eklund för. I Fredrik 2.0 "Året då jag återfann mig själv" kan läsarna förvänta sig mycket fotografier från Fredriks liv.

1,6 miljoner för boken

Fredrik är även flitig med att ge uppdateringar om sitt liv på sitt Instagram-konto, och just en bild fick hans följare att reagera. För någon månad sedan la han upp ett foto på honom och maken, där de höll händer med ryggarna vända mot kameran, och istället för en bildtext fanns en emoji av en familj. När han blir tillfrågad om bilden och framtida tankar om barn blir han återigen hemlighetsfull.

– Den scenen är med i boken, när vi tog den bilden. Jag kommer inte prata om det förrän boken kommer ut. Svaret finns där, vilket förhoppningsvis kommer att göra dig glad, säger han.

Fredrik Eklund ser boken som en inspirationsguide för hur läsarna kan hitta balans i livet och den egna 2.0-versionen av sig själv, när livet förändras snabbt. Och förhandsintresset har varit stort. Enligt uppgifter till Nöjesbladet har Fredrik Eklund mottagit ett förskott på nära 1,6 miljoner kronor för den nya boken.

– Jag kan bekräfta att det är ett stort belopp. Fredrik har fått propåer från flera stora förlag, men jag har i det här fallet haft en direkt förhandling med honom och hans agent. Fredrik vet verkligen sitt värde, men det gör jag också. ”Sälj!” säljer mycket bra, vi har hittills sålt mer än 80 000 exemplar, säger förläggaren Bertil Ekerlid.

Boken ges ut på Ekerlids Förlag.

Publisert:

LÄS VIDARE