Peter Haber om Persbrandts vilda liv – ”periodvis svårt att samarbeta”

1 av 3

avMathilde Albinsson

NÖJE

På bioduken var Martin Beck och Gunvald Larsson lojala poliskollegor som trots olika arbetssätt höll ihop i vått och torrt.

Men i kulisserna var samarbetet inte alltid friktionsfritt.

– Väldigt många perioder var alldeles underbara att jobba med Micke. Andra perioder var ganska svåra, måste jag säga, berättar Peter Haber i podcasten ”Nemo möter en vän”.

Fyra nya Beck-filmer väntas ha premiär under 2018.

Filmerna präglades under lång tid av de omtyckta karaktärerna och hårt arbetande poliserna Martin Beck och Gunvald Larsson.

Peter Haber, som har axlat rollen som Martin Beck sedan 1997, och återigen är aktuell i uppföljarna, blickar tillbaka på tiden då han och Mikael Persbrandt arbetade tillsammans i podcasten ”Nemo möter en vän”. Det var inte alltid friktionsfritt, berättar han för Nemo Hedén.

– Väldigt många perioder var alldeles underbara att jobba med Micke. Andra perioder var ganska svåra, måste jag säga.

”Gick emot mitt temperament”

Mikael Persbrandt har i dag varit nykter- och drogfri i över två år. På bioduken var han den burduse poliskollegan, men i kulisserna kantades inspelningarna av hans dåvarande vilda livsstil.

”Är hans tidigare kaos något du märkte av?”, frågar Nemo Hedén i podcasten.

– Att han inte kom. Att han inte var förberedd. Och det gick rakt emot mitt temperament. Det är inte det primära minnet av mitt samarbete med Mikael. Mitt primära minne, som jag bär i mitt hjärta, är de perioder där det fungerade väldigt bra.

Hörs ni idag?

– Nej, det gör vi inte. Vi har egentligen aldrig haft någon relation. Jobbet räckte.

Den första filmen om kommissarien Martin Beck hade premiär 1967. I januari tidigare i år avslöjade TV4 att man har för avsikt att spela in ytterligare omgång Beck-filmer. Peter Haber fortsätter axla rollen som Beck. Kristofer Hivju fortsätter som karaktären Steinar Hovland, efter att Mikael Persbrandt hoppade av film-serien och sin roll som Gunvald Larsson. Den nya filmen, som började spelas in i februari, tar vid efter det att Beck funderat på att säga upp sig.

ARTIKELN HANDLAR OM