Peter Jihdes oro för Olle Jönssons hälsa: ”Kommer dö på scen”

Lasse Stefanz-sångarens diabetes är livshotande

Olle Jönsson tar inte sin diabetes på allvar, trots att den kan vara livshotande för honom.

I dokumentärserien ”Leva utan att dö” konfronterar programledaren Peter Jihde dansbandssångaren.

– Olle Jönsson kommer att dö på scen om ingenting händer, säger Peter Jihde till Nöjesbladet via en pressansvarig på TV3.

– Han har faktiskt lite rätt i det där, säger Olle Jönsson.

Peter Jihde, 47, brinner för att sprida information och kunskap om diabetes. Programledaren lever själv med typ 1.

Nu är han tillbaka med ytterligare en dokumentärserie om den dödliga folksjukdomen. ”Leva utan att dö – en serie om diabetes” består av tre avsnitt och möten med personer och kända profiler som kämpar med sin sjukdom och där anhöriga blir lika drabbade.

– Min kompis Samuel har en son som har nio nallebjörnar på rad i sitt rum. En för varje gång han åkt ambulans pga sin diabetes. Han är fyra år. Det här är mitt viktigaste jobb. Att berätta om sjukdomen som dödar mer än fem svenskar om dagen. Och att det går att leva med den. Utan att dö, säger Peter Jihde i ett pressmeddelande.

Lasse Stefanz-sångaren Olle Jönsson, 62, har inte tagit sin diabetes typ 2 på allvar, trots att den kan vara direkt livshotande för honom. I dokumentären blir han konfronterad av Peter Jihde.

Riskerar att dö på scenen

– Olle Jönsson kommer att dö på scen om ingenting händer. Mottot ”the show must go on” har givit honom tusentals beundrare men kostat honom hälsan. Jag vill att han ska kunna njuta av de sista, ljuva åren. Och att de är många år bort, säger Peter Jihde till Nöjesbladet genom en presskontakt för TV3.

Olle Jönsson medger att han inte skött sin sjukdom exemplariskt.

– Han har faktiskt lite rätt i det där. Vi skulle träffas på Gotland för dokumentären, men då kissade jag ju levrat blod vilket visade sig sen vara salmonella. Men jag spelade ändå den kvällen, vilket är åt helvete. Det är nog det han syftar på. Jag tänkte inte på mig själv i det fallet. Man kan väl säga att man är lite dum i huvudet på det sättet, men man vill inte göra folk besvikna, säger han till Nöjesbladet.

Men Lasse Stefanz-sångaren har också insett allvaret och tycker nog inte att han förtjänar fullt så hård kritik från Peter Jihde trots allt. Han har lagt om kosten och undviker socker.

– Förr kunde jag köpa ett halvt kilo lösgodis och smälla i mig. Det går inte i dag. Jag har blivit så illa tvungen att börja sköta mig. Min familj säger ju också att de vill ha mig kvar ett tag till, säger Olle Jönsson och fortsätter:

– När jag åkte in för min hjärtinfarkt −06 så var den sjukaste på hela den avdelningen en kille som gått in i en sockerkoma. Sex, sju personer vakade över honom konstant. Peter har nog bedömt mig från det han har sett, men man lär ju känna sin kropp. Men om jag skulle kunna välja så hade jag hellre tagit en hjärtinfarkt till än diabetes. Det här får jag ha med mig varje dag, när jag vaknar och när jag somnar.

”Känns bra att hjälpa till”

I dokumentärserien medverkar även dansaren och artisten Dermot Clemenger, vars 11-årige son Marcus diabetesdiagnos förändrade hela livet för familjen, samt framgångsrika låtskrivarparet Linnea och Joy Deb där Joy – som har diabetes typ 2 – flera gånger räddat livet på Linnea som har typ 1.

Peter Jihde träffar dessutom privatpersoner som för en ständig kamp mot sjukdomen, men även mot alla fördomar som finns kring diabetes.

– Känd eller okänd. Greve eller gruvarbetare. Typ 1-diabetes är en sjukdom som slår lika hårt mot de i slott som de i koja. Typ 2 klassas som en epidemi av WHO. Det är dags att vakna, säger Peter Jihde vidare i pressmeddelandet.

Och för Olle Jönsson kändes det som en självklarhet att ställa upp och dela med sig av sin egen historia.

– Jag tycker man kan dra sitt strå till stacken och att folk vågar stå upp för sin diabetes. För mig som offentlig person, eller kändis om man så vill, så känns det bra att hjälpa till och att folk kan identifiera sig med det.

”Leva utan att dö – en serie om diabetes” sänds i tre avsnitt med premiär den 29 oktober klockan 21.00 på TV3, Viafree och Viaplay.

Publisert:

LÄS VIDARE