Bästa SVT-dramat på år och dar

NÖJE

Spänning, hög igenkänningsfaktor och enormt välspelat, med en fantastiskt mångfacetterad Alexandra Rapaport i spetsen.

"Kronprinsessan", start i kväll, är SVT:s bästa dramaserie på år och dag.

Foto: NY MINISTER Alexandra Rapaport gör rekordkarriär som miljöminister i nya dramaserien "Kronprinsessan", som börjar i kväll.

Förlagan är danskan Hanne-Vibeke Holsts roman. Hon lär ha haft Mona Sahlin-affären som inspirationskälla för historien om Charlotte Ekeblad (Rapaport), en ung miljöaktivist som oväntat erbjuds jobbet som miljöminister.

Väljarnas favorit

Hon är vacker, frispråkig, kontroversiell och blir snabbt folkets - och väljarnas - favorit.

Hon lanserades av den elitistiska utrikesministern (en härligt snipig Suzanne Reuter) och blir snabbt del av ett kvinnligt nätverk på jobbet.

Men inom partiledningen råder delade meningar. Medan statsministern (Kenneth Milldoff) både roas och oroas av hennes rekordkarriär, motarbetas hon av finansministern (Reine Brynolfsson) och ett antal unga män i karriären.

Och ett antal händelser gör att Ekeblad får problem i äktenskapet och mediadrevet efter sig.

Intriger på jobbet

Trots att det handlar om politiska intriger på högsta nivå, är igenkänningsfaktorn faktiskt hög.

Intriger på jobbet och kvinnors val mellan karriär och familj kan ju de flesta identifiera sig med. Särskilt när det är så välgjort som här, in i minsta detalj.

Om det beror på att manusförfattare, regissör, scenograf, kostymmakare och klippare alla är kvinnor vet jag inte. Jag bara konstaterar att det är så.

Jan-Olov Andersson