Nöje

Underhållande och knasig rocknostalgi

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

Rock of ages

hittar pudelns kärna ”Rock of ages” med Malin Åkerman och Tom Cruise hittar en balans som gör att både pudelrockens fans och dess belackare kan uppskatta filmen.
hittar pudelns kärna ”Rock of ages” med Malin Åkerman och Tom Cruise hittar en balans som gör att både pudelrockens fans och dess belackare kan uppskatta filmen.

Betyg: 3 av 5 plus

Regi Adam Shankman, med Julianne Hough, Diego Boneta, Tom Cruise, Alec Baldwin, Russell Brand, Paul Giamatti, Malin Åkerman, Mary J. Blige.

filmmusikal Har nog sällan bänkat mig i en biosalong med så låga förväntningar. Regissören Adam Shankman har varvat rätt bra filmer (”Hairspray”, ”Bedtime stories”) med snudd på kalkoner. Pudelrocken är en av musikhistoriens mest pinsamma tidsperioder. Trailern var hemsk, med en groteskt överspelande Tom Cruise som hårdrocksstjärna.

Gnällspiken i mig vill ­inte sätta mer än Betyg: 2 av 5 plus.

Historien om två ung­domar (Julianne Hough, Diego Bonita) som jobbar på rockklubben Bourbon Rooms i 1980-talets Los Angeles, blir kära i varandra och som förstås har egna­ ­artistdrömmar, är mer än lovligt klyschig.

Kanske för att alltihop bygger på en framgångsrik så kallad jukebox-musikal, där kända låtar vävs in i handlingen, så är också den allmänna spelstilen väldigt gapig och överdriven. Som att det inte fanns närbilder i filmer.

Och mycket av musiken från den tiden är verkligen lökig.

Känslomänniskan i mig fastnar till sist ändå för Betyg: 3 av 5 plus.

Man har av en mycket enkel historia – kärlek och artistdrömmar och konkurshotad rockklubb som ska räddas av ett gig av megastjärnan Stacee Jaxx (Tom Cruise) – liksom maxat underhållningen genom att på ett mycket sinnrikt sätt väva in de bästa och mest kända hårdrocksrefrängerna från den tiden i några enskilda scener som lyfter hela filmen till en lite högre nivå. Som när Tom Cruise och Malin Åkerman (som rockjournalist från Rolling Stone) sjunger duett i ”I want to know what love is” och samtidigt strippar och blir tända på varandra. Eller som när hårdrocksfans och borgmästarens snipiga fru (Catherine Zeta-Jones) har ett slags battle med varandra, med kända refränger.

Alltihop blir underhållande på ett nostalgiskt, knasigt och lite upplyftande sätt. Här skrattar man med Alec Baldwin (som klubb­ägaren) i sin lustiga hårdrocksperuk, i en sämre film hade man tänkt Mikael Persbrandt-i-”Tre solar”.

Tom Cruises överspel som odräglig, supande och knarkande heavy metal-stjärna, är så medvetet over-the-top att det blir roligt.

Det smått geniala med filmen är nog ändå att man hittat en slags exakt balans, där de som gillar pudelrocken nostalgiskt kan jubla – och vi som föraktar den kan få oss ett gott skratt på dess ­bekostnad.

BONUS

SE OCKSÅ: ”This is Spinal Tap” (1984) på dvd. Den ultimata driften med alla hårdrockare lockar fortfarande till många skratt.

VISSTE DU ATT… Will Ferrell och Steve Carrell först var påtänkta för Alec Baldwins roll som rockklubbsägare.

JUST NU… förbereder sig Malin Åkerman för att spela Blondie-sångerskan Deborah Harry i ”CBGB”, filmen om den kända punkrocksklubben i New York.

ANNONS

Bubbleroom: Just nu upp till 70 % rabatt på mängder av styles! Passa på!

Extern länk från Bubbleroom SE

Shoppa här!

Publisert: