Här är kändisarna som jagar släkten

NÖJE

Flykt via dasshål, bödlar och snapphanar – här avslöjas deras förflutna

Foto: Lasse Åberg har släktforskat i många år. Men i och med programmet ”Vem tror du att du är” tog det fart ordentligt och han kunde följa sina släkt­ingars nya liv i landet på andra sidan Atlanten. ”Min farfars bröder stack till Amerika … det var ett tufft liv de hade”, säger han.

En bödel i släkten, okända syskon eller kungligt blod?

Nu avslöjas kändisarnas förflutna i ”Vem tror du att du är” i SVT.

– Min farfars bröder hade ett tufft liv, säger Lasse Åberg.

I kväll startar en ny omgång av SVT-programmet ”Vem tror du att du är”.

Ursprungsserien, skapad av BBC, har följt amerikanska och brittiska kändisars jakt på sina

rötter – och ibland hemlig- heter dolda under dem.

I Sverige är det dags för sju nya kändisar att rita släktträd och gräva fram dammiga dokument – Lasse Åberg, Petra Mede, Per ”Plura” Jonsson, Kalle Moraeus, Mark Levengood, Camilla Läckberg och Siw Malmkvist.

”Stack till Amerika”

I premiäravsnittet är det artisten och kreatören Lasse Åberg, 72, som tar reda på vad som hände släktingarna som emigrerade till USA.

– Jag hade tydligen en originell farfarsfar som kallades för

Hallelujasmeden och var rabiat motståndare till tobak, alkohol och socialism. Min farfars bröder stack till Amerika, bröt mark och jag fick nu se de miljöerna. Det var ett tufft liv de hade, men det känns fint att ingå i en succession, säger han.

Lasse Åberg berättar att släktforskningen fått honom att förstå sig själv bättre. Och gett honom en ny vän, en amerikansk tremänning – lärare i ett indianreservat.

– Jag förstår att intresset för att söka rötter ökat. De flesta av oss är nog lite historielösa, det går väldigt fort allting och vi har på något vis framtiden bakom oss.

”Glad att få hjälp”

Han är själv tidigare varit på jakt efter sina rötter.

– Jag började släktforska lite lätt för 10–15 år sedan och rotade fram framför allt i min pappas släkt. Sedan fick jag detta erbjudande och blev glad att få hjälp i sökandet.

Ämnet lockar

Magnus Lindqvist, producent för programmet, förstår varför jakten på sin härkomst lockar.

– Ämnet är intressant för många. Kalle Moraeus säger i sitt program att när halva livet är kvar börjar man titta tillbaka på var man kommer ifrån, det är en mognadsprocess. När man hittat balansen i livet vill man veta mer om sin bakgrund, säger han.

”Vem tror du att du är” sänds på SVT1 i kväll 20.00.

De gräver fram släktöden i tv

Foto: Petra Mede.

Släkt med värsta bödeln

Petra Mede, 42, komiker

Släktjakten börjar med att den före detta dansösen försöker ta reda hur hon är släkt med dans­familjen Trapp – och slutar med blodiga och tragiska livsöden. ­Mede får veta att hon är släkt med en bödel, Sveriges värste skarp­rättare, en ­nyhet som får henne att känna sig ­illa till mods under programmet.

Foto: Plura.

Omgiven av död

Plura Jonsson, 61, musiker

Plura upptäcker en cirkel som nästan slöts. På mammans sida hittar han en släkt av sjömän, ett yrke han själv var nära att välja. På mammans sida var det många ­familjemedlemmar som dog i tbc. I programmet konst­aterar musikern att ”döden funnits runt omkring hans mamma”.

Foto: Kalle Moraeus.

Historisk bragd – i dasshål

Kalle Moraeus, 48, musiker

Orsas musikgeni har kallat släktforskningen för något av det mest spännande han gjort. Det långa ­intresset för sin historia kan han bland annat kröna med att han är släkt med en kvinna som hjälpte den första Vasalopps­åkaren att fly undan för­följare genom ett dasshål år 1520.

Foto: Camilla Läckberg.

Jakt i Fjällbacka

Camilla Läckberg, 42, deckarförfattare

Läckbergs jakt på rötter spelades in i Fjällbacka där hon hämtat inspiration till sina deckare. Hon får stark information om händelser som rör rötterna till hennes pappa som gick bort i tidig ålder, saker som ­betyder väldigt mycket för ­hennes familj.

Foto: Siw Malmkvist.

Robin Hood-kupp

Siw Malmkvist, 75, sångerska och skådespelerska

Skånskan från Landskrona söker svaret på frågan hon alltid undrat över – vem hennes utomäktenskapligt födde farfar var. Sin mammas sida spårar hon ända ner till 1500-talet och till släktingar som 1676 var med om Loshultskuppen, där de så kallade snapp­hanarna i Robin Hood-stil stal ur kungens skattkassa.

Foto: Mark Levengood.

Amerikansk överraskning

Mark Levengood, 42, program­ledare, Unicef-ambassadör

Finlandssvenske Levengood, som föddes på en militärbas i USA, får en stor, amerikansk överraskning under sitt sökande. Han letar rötter i USA hela programmet och lyckas knyta ihop sin släkthistoria så att den återkopplar till hans vardag i Stockholm med ­Jonas ­Gardell.

Fler som kollat upp sin dolda historia

Förnekade sitt estniska arv

Martina Haag, 48, författare och skådespelerska

I sitt sommarprogram berättade Haag om sitt estniska arv, om ett övergivet hus, en spådam och ett svartvitt foto. I dag är farföräldrarnas flykt med båt under kriget något hon fascineras av, men under skol­tiden var det estniska arvet något hon förnekade. ”Som att vara från Finland, fast ännu mera Domus-bralla.” I stället låtsades hon vara Nadya Kalinka från Ryssland, sa hon.

Hans mormor såldes på auktion

Thorsten Flinck, 51, skådespelare, regissör

I ett tidigare avsnitt av ”Vem tror du att du är” fick Thorsten Flinck hjälp med att utforska sitt marockanska ursprung. Han visade sig ha flera okända nära släktingar. Han fick också reda på sin morfars dramatiska liv som kringresande på vägarna – och att hans mormor såldes på auktion som liten flicka för att familjen skulle kunna försörja sig.

Släkting blev avrättad

Lisa Kudrow, 49, skådespelerska

Kudrow, känd som Phoebe i tv-­serien ”Vänner”, visste att hon hade stark koppling till andra världskrigets Europa. På en liten polsk gräskulle med tre grav­stenar fick hon svar på vad som egentligen hände hennes judiska familj för 60 år sedan. Mormodern tvingades gå mot sin egen död, en djup massgrav.

Blev häxanklagad

Sarah Jessica Parker, 47, skådespelerska

Kontrasten till den lättsamma ”Sex and the city”-tillvaron blev total för Parker, som på sin pappas sida ­hittade guldgrävare i Kalifornien och på mammans sida den sista ­kvinnan som anklagades under ­häxjakten i amerikanska Salem på 1600-­talet.

Släkt med Ludwig XIV

Brooke Shields, 47, skåde­spelerska

Shields hittade två helt skilda ­grenar i sitt liv. På sin mammas sida fattiga arbetare som ständigt flyttade dit hyran var som lägst, på sin pappas sida fina salonger genom en italiensk aristokratisläkt med kopplingar till franska storkungar som Ludwig XIV.