”Går det verkligen att laga kluvna hårtoppar?”

Steve Terry svarar på dina frågor om hår

Steve Terry.
Steve Terry.

Går det verkligen att laga kluvna toppar med hjälp av produkter? Och hur får jag ­håret att se tjockare ut? Steve TerryBeauty.theyouway svarar på dina frågor.

Om du har tunt hår som Kate Bosworth kan du locka håret det för att få in mer volym.
Om du har tunt hår som Kate Bosworth kan du locka håret det för att få in mer volym.

Det går mycket reklam på tv om produkter som sägs kunna laga kluvna hårtoppar. Går det verkligen? Och hur gör man i så fall?

/Linda

Steve svarar: Nej. Det enda sättet att bli av med kluvna hårtoppar är att klippa bort dem. Det finns produkter som saktar ner processen tillfälligt genom att klistra ihop håret, men det är bara en tillfällig lösning. När håret väl har börjat klyva sig fortsätter det uppåt, därför är det viktigt att du klipper bort det kluvna om du vill ha ett friskt och välmående hår. Att klippa topparna regelbundet är det mest effektiva sättet att förhindra kluvna toppar. För att förebygga problemet är det bra att göra en inpackning en gång i veckan och att alltid ha värmeskyddande produkter i håret när du använder varma redskap.

Var hittar du själv hårinspiration?

/Sanna

Steve svarar: Överallt! Människor, naturen, arkitektur och även i butiker. Jag inspireras mer av streetstyle än av modevisningar. Jag gillar också att blicka bakåt i tiden och inspireras av dåtidens stilikoner. Men om jag har en kund framför mig försöker jag få en känsla för vem den personen, vad som passar hans eller hennes liv och stil. Jag skulle aldrig klippa en frisyr på någon bara för att den är trendig, jag följer inte trender på det sättet. Du är du!

Jag har väldigt tunt hår – finns det något jag kan göra för att få det att se tjockare ut?

/Miranda

Steve svarar: Rengör håret med ett lätt schampo och balsam som inte tynger ner håret. Var också noga med att skölja ur balsamet helt. Använd lätta stylingprodukter, som en volymgivande mousse, och föna håret torrt. Olja och serum tynger ner håret och är inget för dig som vill skapa volym. Tänk på att all volym kommer från rötterna, så det är där du ska jobba med fönen. Du kan också locka håret för att få in lite mer luft och liv i håret. Jag tycker att ”Cera Wand” är ett bra verktyg. Många gör misstaget att klippa upp håret för att de tror att det ger mer volym, men det gör bara att håret ser ännu tunnare ut. Det är bättre att behålla längderna, då finns det mer hår att jobba med.

Hjälp, mitt hår är väldigt fett i hårbotten och torrt i topparna. Vad ska jag göra?

/Jennie

Steve svarar: Man måste behandla det som två olika problem. För att få bort det feta i hårbotten är ett så kallat cleansing schampo bra, det avlägsnar överflödigt fett. Men var noga med att inte gnugga in det i hårbotten för då stimuleras fettkörtlarna till att öka produktionen och problemet förvärras. De torra topparna behandlar du med ett vårdande balsam från halva längderna och nedåt. Är topparna väldigt torra kan du lämna kvar ungefär 30 procent av balsamet i håret efter ursköljning.

Jag har hört att man ska använda en värmeskyddande produkt innan man fönar håret eller plattångar det. Men varför då? Jag brukar använda hårolja innan jag fönar, fungerar det lika bra?

/Eva

Steve svarar: All värme bryter ner hårfibrerna och till slut spricker de. En värmeskyddande produkt lägger sig som en hinna på hårstrået och skyddar det. Var noga med att produkten är helt torr innan du använder locktång eller liknande. Är produkten fortfarande blöt förstärks värmen i stället och håret riskerar att brytas av. Om din hårolja har inbyggt värmeskydd fungerar den också som skydd, annars kan det vara en bra idé att komplettera med en skyddande produkt för att inte slita på håret i onödan.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN