Experten: Persbrandt får sitta av sitt straff

Mikael Persbrandt, 50, döms till fem månaders fängelse.

Stockholms tingsrätt anser det bevisat att skådespelaren köpt tolv gram kokain.

– Om domen vinner laga kraft blir det med all sannolikhet fängelse på en öppen anstalt, säger tidigare chefsåklagare Sven-Erik Alhem.

Sven-Erik Alhem.
Sven-Erik Alhem.

Klockan 11.00 i går föll domen mot Mikael Persbrandt.

Skådespelaren fälls för narkotikabrott med påföljden fem månader i fängelse.

Enligt åtalet ska skådespelaren i maj förra året ha köpt 12 gram kokain av en annan åtalad man i målet.

Bevisningen mot skådespelaren bestod av avlyssnade samtal mellan de huvudmisstänkta i härvan - samt telefontrafik mellan Mikael Persbrandt och den misstänkte langaren.

”Det var just Mikael Persbrandt och ingen annan som använde hans telefon vid kontakterna med försäljningstelefonen”, slår tingsrätten fast.

Bara ett par timmar efter att domen föll överklagade skådespelaren beslutet.

”Persbrandt delar icke tingsrättens bedömning i sak. Tingsrätten har gjort en felaktig värdering av utredningen som förebringats i målet”, skriver hans advokat Per Liljekvist i ett sms till Aftonbladet.

Fängelse på öppen anstalt

Under rättegången sa Mikael Persbrandt att han inte visste varför hans nummer var inlagt hos de misstänkta knarkleverantörerna.

Nu väntar en andra prövning i hovrätten.

Enligt den tidigare chefsåklagaren Sven-Erik Alhem kommer hovrätten troligen att följa tingsrättens dom - om inte Mikael Persbrandt kan presentera ny avgörande bevisning.

– Advokaten kommer att leta med ljus och lykta efter ny bevisning för han vet att det är kört i hovrätten annars. Om inte bevisningen ändras väsentligt så tror jag på en fastställelse av domen, säger Sven-Erik Alhem.

Han betonar att Mikael Persbrandt är en fri man fram till att domen vinner laga kraft - vilket sker fyra veckor efter att hovrätten kommit med sin dom.

Om hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten måste Mikael Persbrandt inställa sig på den anstalt som Kriminalvårdens placeringsenhet beslutar om.

– Det finns möjlighet att verkställa straff under sex månader med fotboja. Men det förutsätter att man är helt ren sedan tidigare, säger Sven-Erik Alhem.

Kan bli fri efter 100 dagar

Mikael Persbrandt förekommer under elva avsnitt i kriminalregistret. Utöver trafikförseelser är han dömd för två ringa narkotikabrott 2011 som ledde till dagsböter på 15 900 kronor respektive 13 500 kronor.

Om också hovrätten dömer Mikael Persbrandt till fängelse kommer skådespelaren enligt Sven-Erik Alhem placeras på en öppen anstalt någonstans i Sverige.

Skulle Mikael Persbrandt ha ”starka skäl”, som rör till exempel jobb, kan han enligt Kriminalvården ansöka om uppskov för som längst ett år.

– Man brukar ta hänsyn till önskemål om tidpunkten för verkställigheten från Kriminalvårdens sida. Vad gäller Persbrandt kan han ju ha intresse av att förlägga verkställigheten till tidpunkter som stör hans inspelningar så lite som möjligt, säger Sven-Erik Alhem.

Enligt praxis blir personer dömda till fängelsestraff över en månad villkorligt frigivna efter att två tredjedelar av fängelsestraffet är avtjänat. Om hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten skulle det innebära cirka 100 dagar på anstalt för Mikael Persbrandt

Publisert: