Författaren bakom Adrian Mole död

Av: 

TT

Sue Townsend död efter en tids sjukdom

Brittiska författaren Sue Townsend, mest känd för böckerna om den fiktive dagboksskrivaren Adrian Mole, har avlidit 68 år gammal.

Hon dog i sitt hem på torsdagen efter en tids sjukdom, rapporterar BBC.

Runt om på nätet hyllas nu Sue Townsend och hennes författarskap.

"Verkligen uppriven över att höra att att Sue Townsend har gått bort. En av de varmaste, roligaste och klokaste personerna jag någonsin träffat", skrev skådespelaren Stephen Mangan på Twitter, kort efter det att nyheten om hennes död blivit känd via en vän till Townsends familj.

Hennes "Min hemliga dagbok, Adrian 13 3/4 år" ("The secret diary of Adrian Mole, Aged 13 3/4") gavs först ut 1982 och blev decenniets mest sålda brittiska roman.

Allteftersom nya böcker i serien tillkom åldrades Adrian, som också utvecklades till en tv-karaktär. I en artikel i The Independent beskrivs han som en socialt omedveten och missförstådd intellektuell.

Vid ett sällsynt framträdande i Oxford förra året förklarade författaren att det var dags att pensionera honom. Böckerna hade då sålt i över åtta miljoner exemplar, och enligt The Times berättade författaren att det var hennes dåliga hälsa som låg bakom beslutet att sätta punkt.

Townsend hade tidigare drabbats av stroke, hamnat i rullstol, gjort en njurtransplantation och blivit blind till följd av en diabetesrelaterad sjukdom. I den senaste boken om Adrian Mole (2009) skildrade hon via sin karaktär sina egna erfarenheter av att leva med sjukdom.

Ytterligare två outgivna böcker om Mole ska dock finnas, enligt The Independent. Townsend var också vid sitt framträdande i fjol fast besluten om att det ska bli en epilog.

"Ska då äntligen Adrian gifta sig med Pandora?", undrade tidningen.

Publisert: