Bandets känslosamma hyllning till Jerry Williams på Skansen

”Jag kunde bokstavligen känna att han sjöng med oss”

avMathilde Albinsson

Jerry Williams fick en speciell programpunkt i tisdagens ”Allsång på Skansen”.

Medlemmar ur hans band framförde en känslosam hyllning till den folkkäre rocklegendaren.

– Han var en fåordig man, men med ett stort hjärta, säger sångerskan Kiralina Salandy.

Jerry Williams, en av Sveriges mest folkkära artister, fick en egen stund i sommarens näst sista program av Allsång på Skansen.

Sanna Nielsen pratade varmt om artisten ståendes i publikhavet – och lyfte att det viktigaste för Jerry Williams alltid varit glädjen, lusten och viljan att får spela tillsammans med sitt band.

Därefter tog medlemmar ur bandet vid och framförde låten ”It started with a love affair” för den saknade artisten.

– Det var fantastiskt, en ära. Jag kunde bokstavligen känna att Jerry såg på, att han sjöng med oss och till sin publik., säger sångerskan Kiralina Salandy efteråt, som valt att klä sig i Jerry Williams favoritfärg – rött.

”Det berörde mitt hjärta”

– Det var känslosamt på många sätt. Du hör musiken och hör killarna ge allt med sina instrument och kan känna Jerrys kärlek. Att då inse att han inte är här och veta att hans fru och son sitter i publiken, och att familjen kanske tittar hemma, då blir det många tankar i huvudet. Det berörde mitt hjärta.

Kiralina Salandy, ursprungligen från Kanada, uppskattade att jobba med Jerry Williams. Hon deltog i hans show ”Jerry Williams – Man måste få lira” 2016 samt Williams sommarturné 2017.

– Det var så roligt! Jag lärde mig så mycket. Jag lärde mig mycket om husmanskost, säger hon med ett skratt.

Någon favorit?

– Allt med kött och potatis tyckte han om. Vi brukade luncha ihop när vi repade. Han var så hängiven musiken. Han övade alltid. Alltid! Men han övergjorde det inte heller. Jag lärde mig också att inte ta så seriöst på allting. Bara slappna av och ha roligt. Och att leva livet till fullo.

Frun och sonen i publiken

I allsångspubliken satt Jerry Williams fru, Britten Fernström, samt hans son. Kiralina Salandy fick en pratstund med Britten Fernström strax före framträdandet och kunde känna hennes närvaro från scenen.

– Jag hade privilegiet att sjunga på hans begravning, så jag vet lite vad familjen går igenom. Jag vet att det var väldigt svårt för henne. Jag ville hedra hans minne och den man som hon ju fortfarande älskar. Jag är så glad att hon var här i kväll. Det var stort av henne att komma och se det här.

1 av 4 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Kiralina Salandy och de andra ur Jerry Williams band sjöng ”It started with a love affair”.

Vad saknar du mest med honom?

– Han var en fåordig man, men med ett stort hjärta. Jag saknar att höra honom säga mitt namn. Han tänkte alltid på oss, brukade fråga om jag hade ätit och så. Jag saknar det. Han var så levande, säger Kiralina Salandy.

Men det var inte självklart för SVT att lyfta fram den svenska rocklegendaren som dog efter en kort tids sjukdom i slutet av mars. Först var det viktigt att hans familj och anhöriga gav sitt godkännande.

– De har varit väldigt tacksamma att vi tagit kontakten och pratat med dem. De kände att det var väldigt fint att göra på det här sättet, att det är delar av Jerrys eget band, som han har jobbat med så länge. Det är personer som jobbat nära Jerry under så lång tid, så är det några som kan göra det här till något extra speciellt, fint och värdigt så är det dem, har Maria Ericson, projektledare för Allsång på Skansen, tidigare sagt.

Sanna Nielsen: Slogs alltid av hans passion och glöd”

Efter programmets slut minns både Sanna Nielsen och Lena Philipsson, som också gästade programmet och själv arbetat tillsammans med Jerry Williams under årens lopp, honom med värme.

– Jag träffade honom ett par gånger. Jag slogs alltid av hans passion och glöd. Han ville ju bara lira, bara upp på scen och köra. Det var inget annat i den här branschen som var viktigt, bara glädjen till musiken. Det har han verkligen gett oss, säger Sanna Nielsen.

– Han var en person som funnits hela min uppväxt. Han var ju verkligen en folkkär, bred, sjåsfri artist. Genuin och äkta och otroligt bra sångare. Det är jättetråkigt att han är borta, säger Lena Philipsson.

ARTIKELN HANDLAR OM